16-08-17 Numansdorp

17 augustus 2016 Numansdorp

Om 8.15u ben ik bij Jan. Na een koffie vertrekken we naar Numansdorp. We gaan vandaag aan een groepswandeling meedoen van SOP. Het wordt 28km van Numansdorp naar het eiland Tiengemeten. Het weer is super.

Bij de startlocatie verzamelt een groep van 70 wandelaar. Ik ken er maar weinig van. Om 10uur precies vertrekken we. Een klein stukje naar het zuiden en dan paralel aan het water richting Nieuwendijk. Het tempo is lekker. Af en toe een leuk gesprek met een groepsgenoot. Net voor 12uur zijn we bij de pont.

Met de pont het water over en dan op pad naar het café-restaurant. Na een ruim half uurtje zijn we er. De koffie is goed en het brood smaakte lekker. Net na 13 uur gaan we weer op pad, want de pont gaat net na 14uur. We steken over en gaan weer terug.
Eerst een stuk over dezelfde weg terug, dan linksaf en rechtsaf. Na een uur zijn we bij de kerk in Zuid-Beijerland. We krijgen een flesje drinken. Na een korte stop gaan we weer verder. Om 16.30u zijn we weer bij be start. We stappen in de auto en rijden naar huis.
Terugkijken op een mooie wandeling. Geen spierpijn of andere pijntjes.

========================================================

Hoogtepunt van de dag was natuurlijk het eiland Tiengemeten. Enkele info over het eiland vind je hieronder.
Tiengemeten is in het begin een zandplaat. Na een tijd werden delen ingepolderd. Mensen verdienden hun brood met landbouw. De opbrengsten waren niet groot. Toen er echter besloten werd, dat het een natuurgebied zou worden, wilden de boeren hun paradijselijke omgeving niet afstaan.
Toch wordt het eiland een natuurgebied. Het wordt opgenomen in de ecologische hoofdstructuur en Natuurmonumenten gaat zorgen voor het beheer. In 1994 gebeurt dit.
In 2007 verlaat de laatste boer het eiland. Op het eiland vind je drie wandelroutes en een exporuimte van Natuurmonumenten in de Marguarithehoeve. Met een pont vaar je er naar toe.. Aan de oostkant is een café-restaurant
In een andere boerderij zit een pannenkoekenrestaurant. In de schuur van de Helenehoeve is het Landbouwmuseum gevestigd. Daarnaast is in 2009 een museum geopend met werk van Rien Poortvliet.
De populariteit van Tiengemeten als natuur- en recreatiegebied groeit. In 2008 trok het eiland 20.000 bezoekers, in 2010 waren het er ruim 30.000 en in 2013 bijna 50.000. Op zomerse dagen is er veel aanloop.
De oppervlakte van het eiland is 10,5 km2 en er wonen 11 mensen.



DSC03136DSC03140DSC03143DSC03148