4daagse van de Ijzer     2023
 
Maandag          21-8     0km
 
Om half 7 sta ik naast mijn bed. Eten, wassen, aankleden, opruimen. Net na 8 uur ga ik naar Dirk voor wat voedsel en dan naar Jeanne. Om 9.15 u staan we in Essen op het station. Kaartjes kopen en op reis naar Poperinge. Bij Kortrijk moeten we van rijtuig wisselen. Het gaat bijna fout.
 
In Poperinge eruit. Een ruime km naar de zaal en dan de rij in om een slaapplek. Na het installeren gaan we Poperinge in. Eerst langs de Spar en dan naar de kerk om de restanten  van de Beeldenstorm te zien.
 
In de zaal even rust tot 6 uur, want dan is het eten. Het is smakelijk. Na het eten nog een biertje en dan gaan schrijven aan mijn blog. Om half 10 ben ik klaar om naar bed te gaan. Snel ben ik vertrokken naar dromenland.
 
Dinsdag            22-8     24km
 
On half 4 naar het toilet en om 5.20u beginnen met de lichamelijke verzorging, Om 6 uur ontbijt en tegen half 8 in de bus. Om half 9 staan we bij de kerk in Oostduinkerke. De chip activeren, een waterfles halen en op pad.
 
Jeanne en Stan gaan er als een pijl vandoor voor de 32km. Ik kies voor mijn eigen tempo en stap 24km. Ik ga achter niemand aan. We lopen een heel stuk naar Oostduinkerke. Door wijken en plantsoenen. De volgende plaats is Nieuwpoort. Langs enkele wijken en dan naar het Albertmonument. Dat is indrukwekkend.
 
Na het monument wordt er gesplitst. Ik ga verder op het traject van de 24km.  Eerst een stuk langs de baan en dan het buitengebied in. Langs een camping en dan naar een militaire basis, Water en een koekje en dan weer verder. Een korte tijd verder lopen we weer in Nieuwpoort.
 
De Ijzer over en dan de visafslag voorbij. Eerst een stukje door Nieuwpoort en dan een stuk los duinzand. Lekker pittig stappen. Ik heb de indruk, dat er nog meer komt. We komen bij een rust en daar drink ik een lo De 16 komt er ook bij. We lopen richting strand. Dan linksaf naar de finish. Maar eerst nog een stuk door de duinen. Een mens ontloopt zijn noodlot niet.
 
Het stuk door de duinen is zwaar. In een iets lager tempo constant doorstappen. En dan houdt het op. We lopen op een fietspad en dan over de boulevard. Het bord van 25km verschijnt niet. Wel het stuk naar de finish.
 
Bij de finish eerst een garnalencocktail. Lekker. Dan naar de bus. Het duurt een ruim half uur voor de bus vol is. Dan naar Poperinge. Eerst wat kletsen en een Westvleteren. Dan komen Jeanne en Stan binnen. Eerst wat drinken en dan gaan eten. Het smaakt prima.
 
Na het eten mijn blog afwerken en na een glas wijn naar bed.

 
 
Woensdag        Diksmuide        24km
 
Net na 8 uur ga ik op pad. Jeanne en Stan zijn dan al weg voor hun 32km. Eerst door de stad Diksmuide, de grote weg over dan staan we in het buitengebied van Diksmuide. Na een paar km heeft ieder in het peloton zijn plek gevonden,
Al vlug raak ik in gesprek met een Belgische onderwijzeres. Een leuk gesprek. Kort daarna raak ik in gesprek met Johan, een oud-militair en brandweerman, Het lopen gaat vanzelf. Bij de eerste grote stop drinken we een bier. Kort daarna raak ik hem kwijt, als ik moet plassen.
 
In Stuivekenskerke eet ik mijn boterham op bij een bruin biertje. Lekker. Bij mij aan tafel zitten mensen uit Meer en Hoogstraten en Wortel. De wereld is erg klein. Het lijkt wel of ik familie ben van meerderen. Daarna wordt het warm. Over grasstroken langs de Ijzer, betonnen landwegen en over graspaden. Het is warm en nog meer. Wind en schaduw zijn er niet.
 
Ik stap de km’s weg op mijn weg naar Diksmuide. Net voor de markt tref ik Johan weer. Even wat drinken en dan cash geld uit de muur halen. Je kunt niet overal pinnen. Dan de bus in naar Poperinge. Ik slaap bijna de hele reis. Vandaag was het vermoeiend.
 
Op het kamp eerst wat drinken voor het douchen en scheren. Daarna gaan schrijven en kletsen. Net voor het eten een leuk gesprek over glasvezel. Het eten is vandaag niet super. De preisoep is lekker. De boontjes zijn koud en de pasta plakt. De balletjes waren wel lekker en het stukje vla ook.
 
Dan weer blog schrijven. Vanavond wordt het niet zo spannend, want ik ga vroeg slapen.
 Donderdag       Poperinge
 
Vanochtend iets meer speling, want we starten in Poperinge bij het station. We staan ver vooraan bij de start. Het is bewolkt en bijna 20 graden. Een verademing t.o.v. gisteren. Om 8 uur mogen we weg. Eerst een stuk Poperinge en dan het platteland op. Over betonplaten stappen we verder. Al snel stap ik met een clublid van de St.Jansstappers. Gezellig kletsen en kennismaken. Net voor de splitsing pakken we een Stella, nemen afscheid en gaan ieder ons eigen pad.
 
De weg vervolgt naar Krombeke. Ik heb dan mijn poncho dan al aan. Als het even heel heftig regent, ga ik in een gemeenschapshuis een koffie pakken. Ik ga niet zitten, want alles is bezet. Na een kwartier  weer verder. Wel onder de poncho, want het regent nog steeds.
 
Dan naar Westvleteren. Eerst het dorp door en dan op pad naar de abdij. De 32 komt erbij en bij de abdij ook de 8 en 16km. Ik zoek een plek om te zitten. Veel keus is er niet. Ik drink mijn Westvleteren grotendeels staand. Dan weer verder.
 
De laatste 8 km stappen vlot. Speciaal het stuk in Poperinge. Door enkele parken en zelfs door ons kampement. Door naar het station. Onderweg naar Maaike Blyde even zoeken naar een eetplek voor morgenavond.
 
In het kamp veel kletsen en drinken. Veel leuke gesprekken. Na het douchen gaan we eten. Het is lekker vanavond. Dan naar de hal om mijn verslag te typen. Morgen verder.


 
Vrijdag Ieper
 
Vanmorgen voor het eten al een deel ingepakt en matrassen opgeruimd. Een extra boterham voor onderweg. Eten en de bus in. Eerst naar de markt van Ieper, want daar is de start vandaag. Het is droog en bewolkt. Gelukkig maar.
 
Om 8 uur gaat de massa wandelaars op stap. Eerst wat km’s door de stad. Via fietspaden worden we de stad uitgeleid en dan gaan we het platteland op. Een golvend landschap met veel aardappelen en maïs. Veel drukte is er niet.
 
Bij de 7 à 8 km verlaat de 16 km de grote route. 24 en 32 km blijven over. De bergen van de Vlaamse Ardennen komen dichterbij. Onderweg stap ik met een clublid uit Loenhout.  Gezellig kletsend over persoonlijke zaken komen we bij de splitsing van de 24 en de 32km. Ik drink een Stella met een andere SJStapper.  Dan weer op pad,
 
De 24 is een heel stuk leger. Ontspannen stap ik naar de 15km. Bij km 17 komt de 32 er weer bij en wordt het vol. Veel gesprekjes over de route en. Persoonlijker zaken. In de buurt van Ieper is de route veranderd. Langs graspaden naar een militaire basis en dan langs de stadswallen naar de finishplaats.
 
Ik krijg mijn medailles en hangers en ga naar de bus. Onderweg geef ik mijn witte roos weg aan een mevrouw met een gebroken arm. Ze had de 4daagse willen lopen.
 
De bus vertrekt vrij snel na het instappen. Die is niet vol, maar zou om 14.30u vertrekken. Bof. Ik kom aan bij Maaike Blyde, ga mezelf verzorgen en zorg, dat ik ingepakt. Daarna mijn blog schrijven en wat drinken en wachten.
 
Jeanne en Stan zijn gearriveerd. Ik hoor wel, wanneer ze klaar zijn voor vertrek. En dan naar huis.
 
Het was een goede 4daagse. Het lopen ging prima en de afstand is ook goed voor de Camino.