Camino Portugues costa 2024

Lang geleden zijn Greetje en ik begonnen aan de camino naar Santiago vanuit huis. In een aantal jaren gingen we elke keer op pad voor een aantal dagen. Tot slot landen we in Vezelay in Frankrijk. Corona gooit roet in het eten. Een aantal jaren komt er van onze wandeling niet veel terecht. Als corona voorbij is, wordt het tijd om deze wandeling af te ronden. Dat doen we door de laatste 270km te lopen van Porto naar Santiago de Compostela.
Voor mij is niet de hele wandeling nieuw. Het stuk vanaf Redondela heb ik al enkele keren gelopen. Het eerste deel langs de kust is nieuw voor mij. Het laatste deel niet.
In januari 2024 onze vliegtickets gekocht. We gaan stappen van 25-4 t/m 8-5. De voorbereidingen kunnen beginnen.


25-4      Reizen naar Porto

Frank en Greetje halen me om half 10 op. Ik vind zo’n nieuwe reis altijd spannend. We rijden naar Zaventem in Brussel. We zijn ruim op tijd. De vlucht verloopt prima. Op de luchthaven met de metro naar Trindade en dan naar het hotel.
Deze middag zijn we toerist. Eerst op zoek naar de eerste stempel in de kathedraal. Het bureau stempelt en wij de stad in. De zon schijnt en het is druk. Op 25 april wordt het einde van de dictatuur herdacht. In de vooravond gaan we eten. Het prijsniveau is een stuk lager dan in Nederland. Na het eten naar het hotel en klaarmaken voor het vertrek morgen.


26-4      Porto    -                Vila do Condo                 27km

Om half 8 genieten we een heerlijk ontbijt. Om 8 uur vertrek. Omdat 33km voor een eerste dag aan de ruime kant is, nemen we het eerste stuk naar Matsinhos de bus. Na een stuk aanlopen komen we aan de kust. Hier geen hoge duinen, maar een brede boulevard. Bij de zee ook planken en soms zand. Dicht bij het strand veel kleine visserswoningen in felle kleuren.
De dag begint zonnig. Na een tijd wordt het nat. De poncho aan en een paar keer schuilen. We hebben dan nog geen idee van het vele water dat nog moet komen. Om 18 uur zijn we in de herberg in Vila do Conde. We zijn moe. Douchen en eten en dan naar bed.

IMG_1205IMG_1206IMG_1208IMG_1209

27-4      Vila do Condo                 - Fao      24km

Na het ontbijt vertrekken we. Het is dan al half 9. De wandeling gaat verder op dezelfde wijze als gisteren. Langs de kust over een boulevard of over loopbruggen. We ontmoeten een Duitse vrouw, Agnes. Ze loopt een hele tijd met ons op.
Langs de kust ook regelmatig een molen. Volgens mij is hier ook zout gewonnen. Het is meest droog en het loopt prima.
We komen aan in Fao. Daar is onze albergue. Rondom een plaats ligt vaak een aantal kleinere dorpen in een concello. Fao is zo’n plaats die bij Esposende hoort. Na douchen en even rusten, lopen we het dorp is. Voor het restaurant hadden we moeten reserveren. We moeten een uur wachten. We lopen de plaats in en ontdekken, dat het een belangrijke plaats was geweest.
Om 8 uur gaan we eten. De keuze is groot. Een Portugese familie naast ons helpt ons te kiezen. Ik eet croqueta en polvo. Het smaakt super. Na de maaltijd weer naar de albergue, de was verzamelen en naar bed. Het was een prima dag.
 
IMG_1214IMG_1215IMG_1216IMG_1218IMG_1221


28-4      Fao        -                Viana do Castelo         29km

Eerst lopen we naar Esposende. Agnes is in onze buurt. Vandaag verlaten we deels de kust. Over paden door het bos en aan de randen van dorpen moeten we soms best klimmen. De natuur is overweldigend. Watervallen en beken in de bossen waar we door lopen.
Na een tijd gaan we van de kust af om wat te gaan drinken. Een paar km extra. Dan weer terug naar de kust. Over half-harde paden lopen we door de duinen. Het schiet lekker op. Rond half 2 krijgen we honger. Op een terras bij een restaurant in de duinen eten we. Super.
Dan verder naar Viana. Na een tijd gaat het regenen. Geen mot- maar Spaans. Hier word je echt nat van. Zelfs onder de poncho. Veel wind en water. Hopelijk krijgen we alles weer droog. Na 29km komen we in een albergue. We hebben een privado. Een heel erg grote privado. We slapen in een kamer voor 6 personen.  Een zee van ruimte.
’s Morgens eten we wat koekjes als ontbijt. Het heeft die nacht veel geregend en dat zal het ook vandaag doen.

 
IMG_1224IMG_1226IMG_1228IMG_1227IMG_1231IMG_1236

29-4      Viana do Castelo          -                Caminha            30km

Greetje en ik hebben er 4 dagen op zitten. Morgen – na Caminha - laten we Portugal achter ons en varen we naar Spanje. Het lopen gaat prima en Greetje en ik doen het prima samen.
Het regent bijna de hele tijd naar Caminha. Veel wind en plensbuien. Bij een xogos de bolo is wat te drinken. We zijn nat en hebben wind tegen. Het schiet niet op. De schoenen van Greetje zijn zeker niet waterdicht. In de albergue in Caminha is het wel warm. Echt droog wordt je kleding niet. ’s Nachts klettert de regen tegen de ramen. Ik verwacht weinig goeds van morgen.
IMG_1239IMG_1240IMG_1243IMG_1245
 
30-4      Caminha            -                Mougas               26km

Net voor 8 uur na het ontbijt de bus in. Het stortregende al. Met een kleine boot worden naar de overkant gebracht.  Omvallen kan niet, want daar is de boot te klein voor. Na 2km varen worden we op het strand gezet. We zijn al aardig nat als de poncho’s weer aantrekken.
Dan 26km langs de kust. Vaak droog en soms een bui. Gewoon doorgaan. We hebben goed gelopen naar Mougas. We hadden een groot appartement. Super.
Morgen 26 km naar Saians. Ondanks alle regen en wind is het nog steeds gezellig samen en we zorgen goed voor elkaar.
IMG_1250IMG_1253IMG_1254IMG_1256

 
1-5         Mougas               Saians                  27km

1 Mei is altijd een dag, waarop je van alles kunt verwachten wat openingstijden betreft. Het valt gelukkig mee.
Ook nu vertrekken we in de regen. Bij Baiona – na 20km – klaart het op. We zien de zon. In een restaurant eet ik kip. De mensen werken met 2 heel hard. Na een heerlijke maaltijd gaan we naar Saians. 6Km klimmen en dalen. Ik ben best moe als ik in de albergue aankom. Veel is het niet. Wat matrassen op de grond in een soort toneelzaal.
’s Avonds wat kletsen en op tijd slapen.
IMG_1261IMG_1262IMG_1266IMG_1267
 
2-5         Saians -                -                Redondela       14km
 
Vandaag lopen we naar Vigo. Greetje heeft aangegeven niet naar Finistère te willen lopen en dat brengt wat rust in planning. We stappen naar Vigo en ontmoeten eerst de fabrieken van Citroën en daarna de scheepswerven. Daarna lopen we de binnenstad in en dat is een verrassing. Een stuk oude stad met smalle straatjes en ook brede wandelpromenades. Het is aangenaam vertoeven in Vigo.
Na een kort stukje met de trein belanden we in Redondela. Het is een heel stuk van het station naar de binnenstad. In de herberg zoeken we ons plek. Na een tijdje word ik op de schouder getikt door een vrouw. Het zijn Christianne en Robbert. Twee pelgrims die Jan Aartsen en ik in 2018 op de Camino Mozarabe ontmoet hebben. Na een leuk gesprek besluiten we samen te gaan eten. Het eten is maar heel gewoon. De gesprekken zijn leuk. Na het eten gaan we slapen. Morgen op weg naar Pontevedra.  

IMG_1269IMG_1270IMG_1272IMG_1273

3-5         Redondela       -                Pontevedra      24km

Vandaag zijn we naar Pontevedra gelopen. Het was nat. De hele dag met de poncho aangelopen. Die is echter niet bestand tegen zoveel regen. Ook de schoenen zijn nat. Je bent blij, dat je in een bos loopt. Dan voelt de regen minder.
Na Pontesampaio komen we bij een klim die begin april nog een struikelblok werd. Na de eerste meters word ik aangesproken door Noah, een jonge vrouw uit Purmerend. Ze leent me een wandelstuk en is tijdens de klim steeds in mijn buurt. Na een tijdje sta ik boven. Ik was toch blij dat de klim nu wel ging. Ik was trots op mezelf.
De wandeling naar Pontevedra stopt bij de herberg.

IMG_1274IMG_1276IMG_1280IMG_1281

4-5         Pontevedra      -                Caldes de Reis               24km

De herberg in Pontevedra is prima. Om 8 uur ontbijten we en om half 9 op pad. Het is nat. Kletsnat. Na een paar uur wordt het iets minder. De paden zijn verzadigd en soms moet je over smalle randjes droog om een grote waterplas te passeren, Toppunt is wel een file bij een beek en een bospad. Een paar jonge pelgrims helpen ieder min of meer droog naar de overkant. De schoenen van Greetje soppen. Een stuk verder moeten we door een overstroming een andere route kiezen. De poncho blijft.
De albergue is prima. Zeker in een 2-persoonskamer. Ook wordt de was gedaan. Ik ben hier al 2x eerder geweest. ’s Avonds gaan we eten. Het eten smaakt prima en het is gezellig. En dan naar bed.

IMG_1283IMG_1287IMG_1289

5-5         Caldes de Reis               -                Padron                 22km

De morgen begint weer nat. Na een aantal uren wordt het droger. Het is de hele dag klimmen en dalen.  We zoeken de herberg in Padron op. Voor mij is het de eerste keer, dat ik in Padron slaap. In de herberg ontmoeten we meerdere bekenden. Altijd leuk.
Na het douchen en verzorgen lopen we dit mini-stadje in. Er zijn 2 kerken en die worden nog steeds gebruikt. We gaan eten.
Morgen is het de laatste wandeldag. Het voelt vreemd om het ritme van de camino weer los te laten en om te ruilen voor het ritme van alledag.

IMG_1294IMG_1296IMG_1298IMG_1299

6-5         Padron                 -                Santiago de Compostela       25km

Vandaag is de laatste wandeldag. Vandaag geen regen, droog en zonnig. Het loopt super. Dan besef hoe het weer je wandeltempo beïnvloedt. De dorpen rijgen zich aaneen. Tot we op het plein staan voor de kathedraal. Jeanne, Annie en Stan wachten ons op. Ze trakteren ons op een glas sangria. Daarna nemen we afscheid en gaan we op zoek naar ons semenario.
Eerst de oude stad uit en dan omhoog. Onze 2-persoonskamer is eenvoudig en schoon. Eerst inruimen en douchen. Daarna wat eten en naar bed.

IMG_1301IMG_1302IMG_1303IMG_1306

7-5         Santiago de Compostela

Vandaag zijn we toerist. Eerst uitslapen en na het ontbijt naar de kathedraal. Bij het pelgrimsbureau halen we onze compostelam. We gaan naar de mis om half 12 en daarop aansluitend een bezoek aan de crypte van de heilige Jacobus.
Eerst gaan we eten in de straat naar de huiskamer. Het is gezellig op het terras. Alle pelgrims worden binnengejuicht. Ik vind het bezoek aan de huiskamer ook waardevol.
’s Avonds eten we in de buurt van onze slaapplaats. Een leuk gesprek met een andere gast.

8-5         Santiago de Compostela

Eerst weer naar de kathedraal. Greetje spreekt af voor een bezoek aan het dak van de kathedraal. We gaan wat drinken. Een pelgrim die we eerder ontmoet hebben komt bij ons zitten. Greetje gaat het dak op en ik blijf op het terras zitten.
Na een ruim uur is Greetje weer terug en na het eten gaan we onze rugzakken halen. Met de bus naar de luchthaven, vliegen naar Brussel via Madrid. Frank staat ons op te wachten. Ik word afgezet in de Couperuslaan. Het is net na middernacht. Het voelt prima om weer thuis te zijn.