Een camino met je dochter
 
2-4       Pazo de Mos     7km
 
Op 2 april word ik in alle vroegte door Jeanne naar Brussel gebracht. Ik stap de vertrekhal binnen, check in, drop mijn rugzak en ga naar de gate. Nog even wat doezelen, want het was heel vroeg vanmorgen.
Dan naar Madrid. Ik tref Florence bij haar gate en ik ben blij haar te zien. Samen naar Vigo vliegen en met de taxi naar O Porinho.
Het stortregent als we naar een bar gaan om wat te eten.
 
Dan op pad naar ons slaapadres. Na anderhalf uur lopen is ons slaapplek onvindbaar. Het adres ingetypt in Google maps. We moeten ruim 3 km terug naar Porinho. We zijn doorweekt. Op dat plek is er niets. We lopen een bar binnen en vragen om hulp.
 
Er wordt gezocht op kaarten en tenslotte belt een Spanjaard naar de hospitalero. Eén van onze reddende engelen weet waar het is. Hij brengt ons er met de auto naar toe. Weer de weg die we al 2x gelopen hebben. We zijn koud en doorweekt. Maar we vinden ons plek nu wel.
 
Na een tijdje rusten gaan we wat eten. Een drankje met wat tapas. Heerlijk en gezellig. Dan naar het restaurant. Garnalen en pinxios en championes en croquettes met Albarino.
Terug naar onze kamer en rugzakken inruimen en voorbereiden voor morgen. Zeker geen rustige dag

IMG_1111IMG_1112

 
3-4 Mos – Pontevedra 23km
 
Om 8uur op pad. Het is net licht. Eerst een stuk omhoog. Dan over een golvend parcours richting Redondela. Ik vind klimmen met rugzak een crime. Het schiet niet op. Het weer is nu wel goed. Het is droog en tot 16 graden. Net voor Redondela is een steil stuk omlaag.
 
Redondela is een stop waard. Een koffie en een cola en dan weer verder.
 
Na Redondela een klim naar 200m. Ik schiet niet op, maar kom er wel. Weer omlaag naar een bar die ik nog herken van oktober. Verder naar Arcade. Na Arcade naar Ponte Sampaio. Daarna willen we nog een stukje omhoog. Mij lukt dat niet meer. Te moe? Onzeker? We gaan terug naar Sampaio. De herberg is vol.
 
We nemen de taxi naar Pontevedra en daar slapen we. De herberg is bijna vol. We lopen nog een rondje in de stad en gaan terug naar de herberg..
 
Morgen loop ik zonder rugzak. Ik loop zonder rugzak net zo snel als Florence met. De balans tussen onze tempo’s is hersteld.
 
IMG_1113IMG_1115IMG_1116IMG_1117IMG_1120IMG_1121IMG_1122

4-4       Pontevedra       -           Caldes de Reis  23km
 
Vanmorgen net na 8 uur vertrokken bij de albergue in Pontevedra.  Na een stempel bij de kerk lopen we de stad uit. Het is nog fris en donker, maar dat zal veranderen.
 
Het is druk op de Camino. Na een km of 5 gaan we ontbijten. Koffie met een choco croissant. Het smaakt prima. Over een golvend pad stappen we verder. De zon schijnt overdadig en zorgt, dat het pelgrimsmenu lekker smaakt.
 
Nog 5km naar het eind. Ik heb in de herberg ook in oktober geslapen. Een prima plek. We laten onze kleding wassen en gaan even rusten. We lopen Caldes in voor een drankje op een mooi plein. Daarna wat eten in een restaurant. Dan wordt het bedtijd. Terug naar de herberg en slapen.
 
IMG_1123IMG_1124IMG_1130IMG_1126

5-4       Caldes de Reis – Faramello        30km
 
Na een goede nachtrust en een ontbijt kun je er weer tegen. Net na 8 uur op stap naar Padron. Heuvel op en heuvel af. Het loopt prima. De balans is hersteld. Florence met rugzak loopt net zo snel als ik zonder.
 
In Padron eten we. Dan verder naar Faramello. Nog 13 km. Telkens links van de N550 en dan weer naar rechts. Sommige stukken zijn niet mooi. Tegen half 5 nog een stuk bos met veel wortels. We overleven het en komen bij de herberg. Eerst wat slapen en dan gaan eten in een restaurant. Gewone gerechten met een wijn en koffie.
 
Daarna naar de kamer. Wat schrijven en verzorgen en klaarmaken voor morgen.
 
Morgenvroeg nog 14 km en proberen om op tijd in de mis te zijn. Eind van de middag bussen we dan naar negreira en lopen dan nog 2 dagen naar Finisterra.

IMG_1134IMG_1135IMG_1141IMG_1140
 
6-4       Faramello – Santiago     - Negreira         15km
 
Afgelopen nacht heeft het veel geregend.  Tegen 7 uur uit bed en om 8 uur op pad. Het was op dat moment droog en nog een beetje fris.
 
Al snel moeten we het bos in. We ontmoeten een Engelsman die ook al veel camino’s gelopen heeft.
 
Bij een tweede splitsing staat iemand reclame te maken voor een bar. We hebben nog geen koffie gedronken en gaan er graag naartoe. De cake smaakte heerlijk en de koffie is lekker.
Ik vind vers sinaasappelsap het lekkerste.
 
Na even weer op pad, langzaam maar zeker komen we dichterbij het doel van deze dag. Als we al in Santiago lopen drinken we nog een cola en lopen dan naar het grote plein voor de kathedraal. Elke keer geeft dat een speciaal gevoel. We zijn zeker niet de enige.
 
 Dan gaan we ons pelgrimsbewijs ophalen en wat eten. Na de maaltijd in gesprek met twee Belgen uit Brasschaat.  In de huiskamer even een koffie drinken. De binnenstad van Santiago in. Eerst naar de kerk en naar Jacobus. Daarna lopen we een aantal keer door het centrum en zoeken wat cadeautjes.
 
Om 17.30u zitten we In de bus naar Negreira. We komen aan bij ons slaapplek en daar ontbreekt mijn rugzak. Niet Iedereen begrijpt alles in één keer.  Het transport is niet gegaan zoals gewenst. De hospitalero lost het probleem op door mijn rugzak in Faramello te halen. Klasse.
 
Vanavond goed uitrusten want morgen wordt weer een pittige dag

IMG_1142IMG_1143IMG_1145
 
7-4       Negreira – Olveiroa       32km
 
Het is zondag en we kunnen pas om 8 uur ontbijten. Om half 9 gaan we na het ontbijt op pad. Het is licht zonnig en de omgeving is schitterend. We lopen een stuk op met een groep Ieren en met Duitsers. Het is telkens een pittig stuk klimmen en dalen. De omgeving is wel mooi.
 
Veel herbergen zijn er niet en elke eetgelegenheid moet je aangrijpen. Af en toe worden we ook getrakteerd op een pittige bui. Rond 5 uur zijn we in de herberg. Daar kunnen we vanavond ook eten. Eerst wat drinken, verzorgen en rusten. Dan gaan eten. Vandaag weer een pelgrimsmenu.
 
Wat gesprekken met andere pelgrims. Het is gezellig. Op tijd naar bed, want morgen wordt zwaar.

IMG_1146IMG_1147IMG_1148IMG_1149
 
8-4       Olveiroa           -           Fisterra 35km
 
Om 8 uur stappen we de herberg uit. Het regent stevig en het is fris. Na de middag wordt het beter. We gaan al snel omhoog naar bijna 400 meter. Mooie grintpaden in een mooie omgeving. We genieten van de wandeling. Na een hele tijd komen we aan in Cee. Tijd om te eten. Het smaakt prima.
 
Na de maaltijd kunnen we er weer tegen. Na Cee komen we aan de kust. Ik was benieuwd hoeveel ik nog zou herkennen van het landschap van 14 jaar geleden. Permanent doorkijkjes op de baai en de zee en de stranden. Schitterend.
 
In Fisterra eerst naar ons hotel en rusten. Na 7 uur lopen we de laatste 3,3 km naar punt 0,0 van de vuurtoren. Eerst wat foto’s maken dan gaan eten in het restaurant om de wandeling af te sluiten. De zon verdwijnt in zee en wij naar het hotel.

IMG_1152IMG_1154IMG_1156IMG_1161IMG_1163IMG_1167IMG_2645IMG_2657
 
9-4       Santiago de Compostella
 
We slenteren eerst een tijdje in Finisterra rond en gaan met de bus van half 12 weer naar Santiago. Eerst naar het hotel en dan de stad in. Souvenirtjes zoeken en het museum van de pelgrimage bezoeken. We gaan ’s avonds om half 8 naar de mis. Op een pleintje drinken we wat met 2 studenten uit Utrecht. Een mooi moment.

 
IMG_1186IMG_1185

10-4     naar huis
 
Vandaag een reisdag. Met de bus naar de luchthaven, vliegen naar Madrid en afscheid nemen. Florence gaat rechtstreeks naar Hamburg. Ik moet eerst met de bus naar een andere hal en opnieuw inchecken. Vlot gaat het niet. Om half 1 het vliegtuig in, om 5 uur in Brussel, om 8 uur weer thuis. Ik ben blij met mijn stoommaaltijd.
 
Tot slot
 
9 heerlijke dagen op pad met je dochter. Zo vertrouwd en toch weer nieuw. Veel mooie gesprekken en het delen van emoties. Het was super.