In juli 2023 raak ik met Jan Buijs in gesprek over zijn grote wens om een keer in Santiago de Compostela aan te komen. Ik heb er wel oren naar om samen op pad te gaan. De camino van 2019 zit nog in mijn herinnering.

Na een aantal gesprekken zijn de voorbereidingen afgerond. Op 8-10 vliegen we naar Porto en op 20-10 komen we terug vanuit Santiago.
De rugzakken zijn ingepakt, de afspraken gemaakt en we zijn klaar om op pad te gaan..

We worden weggebracht naar Zaventem. Ruim op tijd op de luchthaven. Wat hangen en chillen en koffie drinken. Dan naar het vliegtuig en instappen. Jan wil bij het raam en zit op stoel 1a. Dit is een koninklijke plek. Hij houdt het landschap in de gaten en in Porto weet hij alles van Frankrijk.

In Porto zoeken we de metro op. Die brengt ons naar het station vlakbij het hotel. Na inchecken en verzorgen gaan we de stad in om de highlights te zien. Porto is een mooie en oude stad.

Van al die trappen krijg je honger. Porto is vol. Het avondleven bruist. Daarna naar bed

Een groep van Kalmthout brengt Belgisch leven in de brouwerij

IMG_0701IMG_070220231008_123349IMG_0703IMG_0707IMG_0711IMG_0713

9-10 Porto - Villarinho

Na een ontbijt in het hotel gaan we op pad. Even wennen aan de rugzak. De eerste helft vandaag loopt door de stad. Eerst nog veel bezienswaardigheden. Dan gewone woonwijken en tot slot industrieterreinen. Na een 12km gaan we het platteland op.

Helemaal spannend is dat niet, want we lopen lange stukken langs een N-weg. De auto's razen voorbij.

Het wordt warm - 31
à 32 graden. Een aantal keer zoeken we een bar op om wat te drinken.

Rond 15 uur zijn we in Villarinho. Het is even zoeken naar de albergue. We slapen op een kamer met Max uit Hamburg en een Zuid-Koreaan. Die komen nog een aantal dagen tegen.

Mijn schouders doen pijn van de rugzak. Ik besluit tot rugzaktransport.

Na een pelgrimsmenu en een glas wijn ga ik naar bed.

IMG_0714IMG_0716IMG_0718IMG_072020231009_102047

10-10 Villarinho - Barcelos

Om 6 uur komen we uit bed en om 7 uur bij het ontbijt op de markt. Het wordt weer warm vandaag. Jan 4 broodjes en ik een croissant. Net na half 8 gaan we op pad.

Eerst een stuk langs een N-weg. Gelukkig minder druk dan gister. Dan naar rechts van de weg af. We lopen naar een rivier met een oude brug erover. Wat nemen wat foto’s en gaan weer weer verder. De warmte bouwt lekker op.

Het pad golft goed. Het klimt en daalt constant. Vanaf 12 uur wordt het echt warm. Van 25 naar 28 naar 31 graden Regelmatig een stop in een bar voor cola en sprite.

In Pedro Furdado nemen we een ruimere stop in het restaurant. We eten een omelet. Daarna weer verder.

In Barcelo slapen we in een hotel net voor de brug. Eerst douchen en wat proberen te wassen. Voor zover dat lukt in een hotel. De stad in om te eten en te drinken. In Barcelos is de haan een belangrijk symbool.

Ik ga naar het hotel. Jan loopt nog een uur rond in de stad. Die slaapt niet om 10 uur. Morgen weer verder

IMG_0721IMG_0724IMG_0726IMG_072720231010_185018

11-10 Barcelos - Sobreiro

Om half 8 is er een ontbijt in het hotel. Het smaakt me prima. Om 8 uur vertrekken we voor een dag van 28km bij 30 graden.

Eerst een heel stuk in de stad. Dan de stad uit en de natuur in. Ik heb problemen met mijn stoelgang. Ik voel me niet helemaal lekker. We lopen de natuur in. Eerst naar Carvalho. Regelmatig nemen we een stop bij een bar.

Dan gaan we omhoog naar de porte de Tamel. Een pittige klim. Het er valt niet mee. Aan het eind van de wandeling eten we wat in Balugues.
Daarna lopen we nog een stuk naar Facha. Om half 4 zijn we in Sobreiro. Het is een mooie pelgrimsherberg. Eerst inchecken en wassen en douchen. Na een paar uur is de was weer droog. Een zorg minder.

500 Meter verder is een bar waar je wat kunt eten. Het eten is niet groots, maar op een kalfslapje en friet kun je echt in leven blijven. Na het eten en borrelen langzaam klaarmaken voor bed.

IMG_0728IMG_0729IMG_073120231011_133708IMG_073320231011_210414

12-10 Sobreiro - Rubiaes

Het was vandaag zeker geen topdag. Het opstaan en ontbijten was al op tijd. Vandaag geen prima ontbijt. Karig en basic Wat koffie en een koekje en wat sap.

Dan op pad. Eerst door een golvend landschap naar Ponte de Lima. Max loopt mee met ons. Het stapt gezellig.

Dan richting Rubiaes. We moeten omhoog. Van 40 naar 400 meter. Ik klim niet zo super. Jan stapt goed omhoog. Ik vind het lastig. Veel kleine stops om even bij te komen. Regelmatig een stop bij een bar om wat te drinken.

Elke keer omhoog. Soms over grote stenen. Een km onder de top val ik. Ik kan niet meer. Ik krijg mijn voeten niet omhoog. Vermoeidheid? De grens van je lichaam? Ik weet het niet. Jan is uit beeld. Ik ga op een steen zitten om wat bij te komen. Ik voel me beroerd. Twee Portugezen geven me energiedrank en helpen me weer omhoog en verder.

Na een tijd komt Jan zich laten zien. Ik bedank de Portugezen. Met Jan verder naar de herberg. Die kunnen we eerst niet vinden. Na een extra ronde toch wel. Douchen en wassen. Gelukkig is er een wasmachine en droger. In een ewstaurant 300 meter van de herberg gaan we eten. Het smaakt best. Dan terug naar de albergue en slapen.

IMG_0734IMG_073720231012_090717IMG_0738IMG_0739IMG_074120231012_10194220231012_125911

13-10 Rubiaes - Tui

Net voor 8 uur zijn we weer op pad. Mijn credential is weg. Ik kan het niet vinden. Jammer. Ik vraag me af hoe het verder gaat met registreren. Geen Compostela zou jammer zijn. Ondanks dat het de 2de op deze route zou zijn.

De poncho gaat aan, want het regent best redelijk. En dat blijft zo. Poncho aan en uit. Het loopt lekker door. Soms een stop en dan weer verder. Net na de middag zijn we in Valenca. Het is even zoeken naar de route, want die is veranderd. Dan naar de brug en de oversteek maken naar Tui in Spanje. Portugal laten we achter ons.

In Tui moeten we nog een stuk lopen naar het centrum. Toch eerst naar de albergue. Een kale kamer in een oud pand. Veel is het niet. Ik slaap er echter prima. Douchen en omkleden. In Tui ga ik eerst op zoek naar een nieuwe credential. In de kathedraal koop ik een nieuwe. Dan kan ik in ieder geval bewijzen, dat ik de laatste 100 km gelopen heb. Daarna gaan we wat drinken. Het is regenachtig. Tegen 8 uur gaan we naar een restaurant. Ik eet pulpo. Lekker. Jan neemt vlees, maar hij vindt het niet lekker. In de stromende regen gaan we naar de albergue en dan naar bed.

IMG_0742IMG_0744IMG_0747

14-10 Tui - Saxamondo

Om half 8 gaan we op pad. Door het tijdsverschil tussen Portugal en Spanje betekent het, dat we eerst een uur in het donker lopen. Gelukkig is de weg ook op de gps te lopen en is het nog stil op de weg. Alle winkels zijn nog dicht. Na wat zoeken lopen we de stad uit. Een brede asfaltweg door een donker bos. Langzaam wordt het licht.

Vandaag gekozen voor 28km. Santiago komt in de buurt. En dat trekt toch.

Na 7km komen we bij een bar. We eten ons ontbijt en drinken een lekkere koffie. Een goed ontbijt.

Door een parkachtig landschap lopen we naar Porinho. Je kunt goed merken, dat het flink geregend heeft. We passeren nog een rijschool voor jonge motorracers. Het is druk op de weg. Tegen 12 uur zijn we in Porinho. Een koffie en wat eten.

Dan linksaf naar Mos. Klimmen en dalen. Door dorpen en stadskernen. De wandelaars worden goed afgeschermd van het overige verkeer. Het wordt warm en tegen 2 uur zijn we in Rua. Daarna begint de klim naar de Monte de Santiago. Het gaat niet vlot, want het is warm en het klimt goed. We zijn blij,, dat we boven zijn.

Dalen naar Saxamondo gaat prima in het eerste deel. Op het laatste stuk is het steil omlaag.

De ontvangst in de herberg is prima. Van de hospitalen krijgen we een kijkje in zijn wijnkelder. Hij maakt de wijn zoals je een port maakt. Drie lagen vaten van verschillende jaren boven elkaar. 30000 liter per jaar. De wijn wordt in een kom geserveerd. Die van vorig jaar smaakt goed.

Er wordt een pasta geserveerd en die smaakt prima.

Vanavond is het best druk in de herberg. Er zijn 10 bedden bezet. Ik slaap prima.

IMG_074920231014_083859IMG_0752IMG_0753IMG_0754IMG_0756

15-10 Saxamondo - Pontevedra

Eerst op pad naar redondela. Het is donker en het regent stevig. In Redondela is het druk. Er zijn erg veel pelgrims die vanuit alle wegen. Pelgrims van de costa en spiritual komen in Redondela samen. Het is druk op straat en in de bars. Mijn jack was niet bestand tegen zoveel regenwater. Een een stempel en een nieuwe poncho. Tegen het nat helpt het niet, want dat ben ik al. Voor het idee moet je soms ook wat doen.

Dan omlaag naar Arcade. Even pauzeren we en we eten drinken en eten wat. Na Arcade nog een klim. Ook hier pittig omhoog. Het duurt een tijd voor we op de top zijn. Ik heb niet veel droge dragen aan mijn lijf. Daarna dalen we naar Pontevedra.

In Pontevedra gaan we eerst op zoek naar mijn rugzak. Die kont vanwege een wegopbreking niet bij mijn albergue afgeleverd worden. Na het ophalen van de rugzak, gaan we op zoek naar onze slaapplek. Eerst douchen en dan proberen de kleding droog te krijgen. Dat valt niet mee.

Eerst in de stad wat drinken en schrijven. Het valt niet mee om een restaurant te vinden. Gelukkig lukt het. Het eten smaakt prima. We moeten echt zoeken naar onze albergue. Dan tandjes poetsen en naar bed.

IMG_0757IMG_075820231015_113459IMG_0763

16-10 Pontevedra - Caldes de Reis

Het is donker als we tegen 8 uur ons pension verlaten. Het ontbijt was karig. Een koffie en 2 Magdalena’s. Het glas sap is extra. Eerst op zoek naar de route. De tocht van gisteravond komt terug in mijn gedachten.

Als we op de route zijn, gaan we eerst op zoek naar de kerk. Ik krijg een stempel. Het plaatje van een stad in het donker is mooi. Langzaam lopen we de stad uit. Het is druk op de Camino. Pelgrims overal uit alle hoeken van de wereld. Soms loop je in een groep van 25 pelgrims.

Eerst moeten we een stuk door het bos. Het klimt regelmatig. Je zou wensen dat het droog was. Bij San Mauro een ruime stop. Lekker chorizo op een soort mini-grill met wat brood. Een heerlijke lunch met chorizo en witte wijn.

Rustig golvend kuieren we verder. Onderweg koop ik druiven. Lekker. Afgelopen week niet veel fruit gehad. Onderweg naar Caldes de Reis.

In Caldes eerst naar albergue. Die is net voor de brug naar het centrum. Eerst douchen en schone kleren aan. Gelukkig kunnen we onze natte spullen drogen. Het is rustig in de herberg. Maar 4 pelgrims.

Na een paar wijntjes de stad in om te kijken wat ik nog herken van Caldes toen ik hier in 2010 was. Dat is niet veel meer. Terug naar de herberg om te schrijven. Vanavond me voorbereiden voor morgen.

IMG_0764IMG_0765IMG_076820231017_113809IMG_0771IMG_0772

17-10 Caldes de Reis - Cruces

Het ontbijt was weer karig vandaag. Vanmorgen om 8 uur op pad. Het is nog donker. Eerst een kleine km door het ontwakende Caldas de Reis. Dan naar rechts het platteland op en de donkerte in. Zo’n 14 andere pelgrims lopen in de buurt. De meesten met zaklantaarn. Na een km de poncho aan, want het dreigt te gaan regenen.

Het is telkens omlaag en omhoog. Pittig stappen. Na 6 km een stop om wat te rusten en te drinken. Al snel gaan we weer verder voor de volgende km’s. Na 13 km weer een stop bij San Miguel. Wat snacken en drinken. Het gaat nog steeds prima.

Voor Padrón weer een stop. Even uitzoeken hoe de route is, want we gaan Padrón niet in,. We lopen door naar door Cruces. Het dal richting Santiago is smal en vol met een N en een spoorlijn. We worden door kleine dorpen geleid die links en rechts van de N550 liggen. Door de regen en harde wind is dit zwaar. Harde regen en wind. Heftig.

Net na 15 uur zijn we er. De eersten. Eerst douche en wassen. Even hebben we het idee, dat we vannacht veel ruimte hebben in de herberg. Twee uur later zijn 12 pelgrims. Na een uur komen nr 3 en 4 Emmaus tegen 6 uur de laatsten. Grote verschillen!!!!

Dan eten en naar de slaapzaal. De bedden liggen bijna vol. Na dit verslag gaat het licht uit. 9 uur!! Het lijkt wel een kindercrèche. Ook dit is de Camino

IMG_0774IMG_0775IMG_0777IMG_0778

18-10 Cruces - Santiago

Vandaag is het de laatste dag van onze Camino naar Santiago. Nog 18km en dan zit het erop. Heb je je doel bereikt. Een raar vooruitzicht. Je raakt gewend aan je nieuwe levensritme.

Het ontbijt in Cruces is pas om 8 uur. Dat vinden we laat. Na wat rekken - Jan wil er altijd heel vroeg uit - gaan we om half 8 op pad. Het is nog donker en het motregent. Ik doe de poncho gelijk aan. Misschien wordt het nog droog.

We lopen richting Santiago door dorpen langs de N550. Het is weer klimmen en dalen. Mij valt het klimmen zwaar. In een bar aan de N-weg is er ontbijt; koffie en ook wat brood. Het is druk in het caf
é, want ook de plaatselijke bevolking ontbijt in de bar.

De dorpen rijgen zich aaneen en de afstand tot Santiago neemt langzaam maar zeker af. Ze houden de pelgrims zo lang mogelijk buiten de stad.

Ineens wordt het druk. Het eind komt in zicht. We komen vlak bij de oude stad. van de kathedraal en van elkaar/. We lopen door naar het plein voor de kathedraal. Je hebt je einddoel bereikt. Met veel andere pelgrims deel je dit gevoel. Tegelijkertijd weet je, dat je tocht ten einde is. Je maakt een aantal foto's.

We gaan op zoek naar de albergue km0. Het is goed, dat ik gereserveerd heb, want de albergue is vol. Eerst jezelf verzorgen en dan weer terug naar het plein. 's Avonds gaan we om half 8 naar de kerk, De kerk zit vol. We hebben geluk. Het wierookvat wordt geslingerd. Daarna gaan we eten. Het smaakt prima.

Welterusten. Mijn camino zit erop.

IMG_077920231018_130206IMG_0780IMG_0795IMG_0789IMG_0790IMG_0793

19-10 Santiago

De dag na aankomst is voor mij een luie dag. Je kijkt nog een keer in de kerk en wandelt nog een keer naar Santiago. Ik koop nog een nieuw buiktasje en ga kijken waar de volgende dag de bus naar de luchthaven vertrekt. Het regent veel en vaak. Ook bezoeken we vandaag de huiskamer der Lage Landen.

IMG_0803IMG_080420231019_13074620231019_152253

20-10 Santiago - Etten-Leur

Terug naar huis. Een prima gevoel. Nog een keer naar de huiskamer en dan naar de luchthaven. We vliegen met Ryanair. De vlucht is met een ruim uur vertraagd. Het is al 21 uur als we in de auto stappen bij de dochter van Jan en haar man. Net na 11 uur stap ik uit in de Couperuslaan en ik blij weer thuis te zijn.