Op 31 augustus lopen Jeanne en ik het eerste deel van het Pelgrimspad af. Op 4 oktober gaan we van start met het 2de deel. We starten bij de IJzeren man in Vught en lopen tenslotte naar Visé.

Vandaag de eerste etappe.

4-10-2020 Vught - Spoordonk 24km

Om 7uur ga ik op pad, haal Jeanne en Stan op en dan met de trein naar Tilburg. Bij het busstation wachten we op bus 140. Die is iets te laat en als de 140 van het planbord verdwijnt, denken we even dat die rit geschrapt is. Enige minuten later komt de 140 er aan en we slaken een zucht van verlichting. We stappen in en tegen 9 uur zijn we bij de start van vandaag. Het is bewolkt en soms valt er een spatje. Aankleden, boekjes tevoorschijn en op pad.

P1000097-squashedP1000098-squashed

Na een mooie woonwijk gaan we het bos is. Het loopt prima en de route is goed aangegeven. Na een open stuk weer het bos in. We zijn bijna in Esch als we eruit komen. Na Esch lopen we door het beekdal van de Esche stroom. Koffie is nog niet in beeld, een minpuntje. 4 km verder zijn we aan de rand van Haaren. We maken een stop bij kasteel Nemelaer. Koffie met een appelpunt gaat er wel in.

P1000100-squashedP1000101-squashedP1000102-squashed

Dan komen we na een kleine aanloop in natuurgebied de Kampina. Kampina komt van het Romeinse campina en betekent woeste grond. Kampina is een groot natuurgebied met veel heide, zandverstuivingen en beken. We lopen er ruim een uur door.

P1000105-squashedP1000106-squashed

Na de Kampina gaan we langs de Beerze lopen. Een mooie beek in een mooie omgeving. Onderweg een herinnering aan een onderduikplaats uit de 2de wereldoorlog. Het lijkt een beetje op de Vloeiweide. Ook na de Viermannekesbrug blijven we langs de Beerze lopen. En dan komt er een grote kerktoren in zicht. Spoordonk, het einddoel van vandaag. We zoeken de bushalte op en gaan via Tilburg naar Etten-Leur.

Ik zet Jeanne en Stan af en doe nog een paar boodschappen.

7-10-2020 Spoordonk - Steensel 29km

Het is vroeg vandaag. Om 7.45u stappen we uit bij de bushalte in Spoordonk. In het bushokje alle reisspullen opbergen en de wandelspullen tevoorschijn halen. En dan op pad. Het eerste stukje lopen we weer langs de Beerze. Die verlaten we echter snel en gaan over landwegen naar de A58, want die moeten we over. Dan weer door het bos tot bij de H.Eikkapel. Een noveenkaars voor Jeanne en ik steek een paar kleine kaarsjes aan. Dan richting Middelbeers. Ik krijg zin in koffie, want mijn ontbijt ligt weer een tijd achter me.

P1000108P1000113P1000116

In het centrum van Middelberg is er koffie in het buurthuis. Na ook een boterham kunnen we er weer tegen. Na Middelbeers gaan we naar de Kuikseindsche hei. Een mooi natuurgebied. Op twee schoolklassen na erg stil. Via landwegen gaan we naar Vessem. In Vessem maken we een ruime stop bij Kafarnaum, een centrum voor pelgrimeren. Koffie en brood in een spirituele omgeving.

P1000121P1000122P1000124

De laatste 10km lopen over een mix van fietspaden, bospaden en landwegen naar Steensel. In Steensel zoeken we de bushalte op en gaan via Eindhoven en PSV weer naar Etten-Leur. John heeft heerlijk gekookt en voldaan rijd ik huiswaarts.


12-1-2021 Steensel - Heeze 23km

Het is weer vroeg vandaag. Om 5 uur naast je bed en net na half 7 met Jeanne en Stan op weg naar Steensel, het begin van onze wandeldag. Om 8.20u stappen we uit de bus. We maken ons klaar om te gaan lopen en gaan dan op pad. Het miezert stevig en gelukkig duiken we snel het bos in.

Ons pad door het bos is nat, want het heeft de nacht van maandag op dinsdag heel veel geregend. We stappen stevig door onderbroken door springen over plassen. Na een tijd bos komen we in het dal van de Run. Dan lopen we Broekhoven in en bijna gelijk weer uit. Zo klein is het.

IMG_0145
IMG_0148
IMG_0150

Dan komt er weer een heel stuk bos. Na dit bos komen we bij de volmolen in de Dommel. Een mooi plek, maar geen koffie. Verder naar Timmereind en Loon. Loon is oud. Dat zie je aan het driehoekige plein met bomen. Na Heikant gaan we het bos weer in. Even opletten, want de route is gewijzigd.

IMG_0152
IMG_0154

Na een tijd bos komen we bij Achtereind. Ze zijn bezig met de aanleg van een nieuwe weg. Mijn schoenen zakken zeker 10cm in het zachte zand. We steken de beek Tongelreep over. Een groot zwembad in Eindhoven dankt er zijn naam aan.

IMG_0155

Dan weer het bos in. We gaan over de A2 en komen langs het cafe van Mie Pils. Daarna stappen we verder naar Heeze en gaan daar met de trein weer huiswaarts.

Het was een goede wandeldag. Er was veel bos en weinig koffie.

19-1-2021 Heeze - Maarheeze 27km

De weergoden zijn ons vandaag niet gunstig gezind. Er is regen voorspeld. En veel. Toch gaan we op pad. In alle vroegte al op weg naar Heeze, een plaats onder Geldrop. Net voor half 9 stappen we uit de trein. De regenkleding aan en op pad.

Kort na vertrek gaan we het bos in. De paden zijn nat. Dan de Strabrechtse heide op. Een heidegebied van 1500 ha. Een imposant gebied. Door de regen is de grond wel redelijk hard. Onze hoop voor een droge eetplek is de vogelhut bij het Beuven. Onze teleurstelling is groot.

IMG_0197
IMG_0198

Dan maar een stop bij een bank onder de bomen. Na een tijd staan we oog in oog met een club oerrunderen. Na een foto en een kort gesprek weer het bos in. Tegen een boom zit een opvallende paddestoel: de gele trilzwam.

IMG_0199

IMG_0200

IMG_0203

IMG_0210

Van de Strabrechtse heide naar de Somerense heide. Ook hier weer grote vennen op de hei. Dan passeren we een steen ter herinnering aan een douanepaal. Een plek waar dragonders van 1648 en 1794 belasting hielen van passeerders.

IMG_0214

Tot slot komt Maarheeze binnen bereik. Op zoek naar het station. Dat ligt niet in de plaats, maar een heel ruime km erbuiten. 5 minuten voor vertrek staan we op het station. De terugreis gaat zonder haperingen en tegen 5 uur zijn we weer thuis.

Het was een wandeling met heel veel bos en hei en weinig koffie.

28-1-2021 Maarheeze - Tungelroy 25km

Net voor half 7 checken Jeanne en ik in en vertrekken via Tilburg naar Maarheeze. In de trein trekken we onze poncho's al aan en bereiden ons veel op een wandeling met veel regen. Het zij zo.
Net na 8 uur gaan we op pad.

IMG_0261
IMG_0262

Gelijk na de start een heel nest kranen. Even een foto voor de kleinzonen van Jeanne. En dan het bos in. En dat bos is nat. Grote plassen die niet te vermijden zijn. En de regen valt gestaag neer. Af en toe een open plek en dan het bos weer in.

IMG_0263

Net over de A2 gaan we het bos weer in. Onze schoenen worden langzaam nat. Als we stilstaan wordt het klam. Dan komen we bij bungalowpark Weerterbergen. Een zijpoort staat open en we gaan het park op. Het is er druk. Zeker een derde van de huisjes is verhuurd aan thuiswerkers die op een ander plek willen thuiswerken.
IMG_0264
IMG_0265

Bij de receptie kunnen we naar de toilet en in de supermarkt is warme koffie met een appelflap. Heerlijk. Na deze stop gaan we naar een sluis. De aalscholvers zitten te wachten op de lichtpalen tot er een vis te verschalken is.

IMG_0266

Over de sluis lopen we door de IJzeren man, een recreatiegebied. Dan langs een heel grote zandwinningsput. En dan richting Altweerderheide. Het zand is asfalt geworden. Even regent het minder, maar droog wordt het niet.

IMG_0267

Net voor het eind in Tungelroy nog een bosgebied en daarna naar de bushalte. We maken ons klaar voor de terugreis, eten en drinken wat. Dan met de bus naar Weert en met de trein naar Etten-Leur. Het is gelukkig warm in de trein en een beetje opgewarmd komen we weer in Etten-Leur aan.