1 mei 2016 Enkhuizen –Hoorn 29km

In alle vroegte vertrekken Jan en ik naar Enkhuizen. Een week Zuiderzeepad lopen. We zijn benieuwd. Om 9.45u zijn we er. Snel nog een bak koffie in de stationsrestauratie en gaan net na 10 uur op pad.

Eerst een rondje Enkhuizen. Na de Koepoort lopen we door een ander deel van Enkhuizen. Na een tijd naar links richting een scheepslift. Daarna de dijk op langs het IJsselmeer. Links het water en rechts het land. Het IJsselmeer lijkt eindeloos. Aan de rechterkant bollenvelden en stolpboerderijen.

We lopen langs een broedgebied van heel veel kokmeeuwen en ganzen. In Schellinkhout gaan we het dorp in. Voor de kerk naar links en via de dijk verder. Langs de dijk een molen met een gemaal. Eén van de vele.

En heel stuk dijk verder komen we in de buurt van Hoorn. We lopen via het water en komen tenslotte aan bij de Buitenhaven. De hoofdtoren nodigt uit dichterbij te komen. We zoeken de Breestraat en gaan naar onze slaapplek.

Daarna naar het centrale plein. Hoorn heeft nog heel veel mooie panden. Op het plein enkele foto’s en dan naar La Cabana Argentina. Een driegangendiner smaakt prima. Op tijd naar bed, want ik ben moe. Om half 10 stap ik in bed.

DSC02438DSC02448

DSC02450DSC02458
2 mei 2016 Hoorn - Volendam 35km

Om 7.45uur gaat de rugzak op en dan op pad. Het is rustig op straat. Het is fris en fleece en jas zijn aan. Eerst een paar km door het centrum van deze mooie plaats. Langs de schouwburg gaan we de dijk en lopen Hoorn uit.

We volgen de dijk naar Scharwoude. Onderweg lezen we van dijkdoorbraken en tuimeldijkjes. Grote gemalen malen grote polders droog. Langs de dijk grote vogelgebieden met allerlei soorten watervogels.

Een tijdje zijn we in Schardam. Weer zo’n klein dorpje achter de dijk. Net voor het sluisjes wordt er aan de dijk geknutseld. Een stuk over stalen platen en langs het sluisje naar het dorpje.

Na een tijd komen we in Etersheim. Schrijver Johan Kieviet heeft een tijd als onderwijzer gewerkt op het dorpsschooltje. Hij schreef de boeken van Dik Trom. In de kerk zit een B&B. Ik bel aan om koffie. We worden binnen genood en krijgen koffie. Aan het ontbijt zit een moeder met drie meisjes en er ontstaat een leuk gesprek. Na een koffie vertrekken we weer. Een foto van het schooltje en dan door de polder langs een molen weer naar de dijk. We passeren het huis van de overleden fotograaf Ed van der Elsken. Toch speciaal.

Dan komen we bij Edam. We maken een wandeling door deze monumentale plaats. Veel huizen, kerken, bruggen, een hofje. Het houdt niet op.

Een half uur later lopen we Volendam binnen. Het is toch druk. We gaan naar de veerboot naar Marken en besluiten vandaag te gaan i.p.v. morgen.

Om 4 uur stappen we van de boot en gaan eerst naar het huisje van Sijtje Boes. Een Marker woning vanbinnen. Een heel andere wereld. Daarna verder het eiland op. In de kerk lopen we twee Marker vrouwen tegen het lijf. Een leuk gesprek over Marken. Om 17.15u vertrekken we van Marken. Dan op weg naar ons slaapadres. Ruim 2km door Volendam.

DSC02477DSC02488DSC02498DSC02516DSC02529

3 mei 2016 Volendam - Holysloot 25km

Net na 8 uur zijn we op pad. Het is nog fris en fleece en jas zijn nog aan. Door de buitenwijken van Volendam lopen we naar Katham en via de Hogedijk lopen we Volendam uit.

Na een tijdje lopen we weer langs het IJsselmeer. Rechts de polder en links de dijk, in de luwte van de wind. Na 3 km lopen gaan we omhoog en maken foto’s van Volendam, Marken en Monnickendam. In Katwoude enkele schitterende boerderijen.

Net na half 10 lopen we Monnickendam binnen. Eerst een aanloopstraat tussen botenbouwers en visrokerijen. Dan in het centrum zien we de waag, de kerk met klokkenspel en de visafslag. Dan een stadsbezichtiging: de grote kerk, de 16
de -eeuwse huizen, het Joodse kerkhof.

We verlaten Monnickendam en gaan naar Zuiderwoude. Vlak voor Zuiderwoude stad er een minibieb langs de weg. We nemen geen boek mee.

Er is geen horeca in Zuiderwoude. Op een bankje aan het water en bij de kerk eten we ons brood. Enkele eenden en een kauwtje hebben ook belangstelling voor ons brood. We hoopten door de polder te lopen, maar dat was niet mogelijk door het vogelbroedseizoen. Door de polder lopen we richting Uitdam.

I.v.m. het broedseizoen zijn er wat doorgangen geblokkeerd. Doorlopen is het advies van een paar Zuiderzeepadlopers die uit Holysloot komen. We slaan af naar Holysloot.

Dan naar ons slaapplek. Een mooie woning aan het eind van de dorpsstraat in de stijl van de streek. Er komt om 6 uur een gast en na haar komst gaan we eten.

DSC02540DSC02547DSC02551DSC02577

4 mei 2016 Holysloot - Muiderberg 28km

Net na 8uur op pad. Een paar foto’s rondom het huis en dan op pad. Het weer is lekker en ik heb mijn jas uit.

Holysloot uit en dan rechtsaf richting Durgerdam. Op de dijk zitten veel muggen. Na een ruime 7km komen we in Durgerdam. In het café is koffie. We zijn een ruim half uur bij de Amstelsluizen. Een Amsterdammer komt naast ons rijden en introduceert ons in drijvende tuinen en paddenpoelen. We gaan langs het Amsterdam-Rijnkanaal lopen. Het schiet wel op, maar we weten niet zeker of we het goede spoor volgen. Na een km of 7 gaan we naar rechts. We komen bij de A1 en besluiten, dat we de fietsbordjes naar Muiden volgen.

Even naar het Muiderslot. Enkele foto’s. Jan is in gesprek met een man die als 14 jaar niet veel meer kan door zijn rug. Na 500 meter zijn we Muiden uit. Dan naar links en naar de IJsselmeer dijk. Gestaag stappen we verder. Na een uur zijn we in Muiderberg. Dan naar ons slaapplek. Na kennismaken en een pilsje gaan we eerst eten.

In een restaurant aan het water eten we sliptong en een glas wijn erbij. Lekker.


DSC02587DSC02588DSC02609
5-5-2016 Muiderberg – Huizen 23km

Ik heb lekker geslapen. Toch heb ik last van mijn rug. Die doet pijn. Het ontbijt is luxueus. Koffie, vlees, een yoghurt en nog veel meer. Om 8 uur zijn we klaar voor vertrek en gaan op pad. Het is geen weer voor de korte broek.

Langs het water richting Naarden. Aan het begin van de vesting gaan we naar links. Langs het arsenaal. Oude opslag van kruit en tegenwoordig werkplaats van Jan de Bouvrie. We lopen verder over de wallen. Daarna weer terug in de plaats. We drinken een koffie en gaan weer verder. Tijdens het koffie drinken komt er een hele stoet jeeps en tanks voorbij. Bevrijdingsdag.

Na een extra lus over de wallen verlaten we Naarden. Onder de A1 door en naar rechts. We gaan het bos in. Na een tijd komen we in Bikbergen. 500 meter verder zijn we er weer uit.

Dan op pad naar Huizerhoogt. We gaan naar de heide van de Tafelberg. Het is een heel mooi gebied. We verlaten de Tafelberg. De markering klopt niet en we besluiten Google maps te gebruiken om bij camping de Woensberg te komen. Daar oefent een kamerkoor. Het klinkt goed. Na een rust gaan we weer naar Huizen.
Na het eten gaan we schrijven en dan wordt het stil. Jan gaat naar de kamer en ik schrijf buiten. Tegen half 9 ben ik klaar. Na een kort gesprek ga ik naar mijn kamer. Jan is er al. Voor half 10 lig ik al in bed.

DSC02616DSC02621

6-5-2016 Huizen - Nijkerk 30km

Net na 7.30u gaan we op pad. De afstand is vandaag 30km en daarom zo vroeg. Vanmorgen vertrekken we in korte broek. Het wordt warm vandaag.

Het eerste doel is de Eemnesser pont. Een pad tussen de vogelgebieden. Daarna op pad naar Spakenburg. Net voor Spakenburg twee voetbalstadions. Van IJsselmeervogels en Spakenburg. Over rivaliteit gesproken. Aan het begin van Spakenburg lopen we het museum in. Gelijk aansluiten bij een rondleiding. Terug in de tijd. School, klederdrachten, visvangst enz. Na het museum drinken we een koffie met een soort boterkoek. Het smaakt goed.

Na de koffie zoeken we een weg door de vele toeristen. Via de andere kant verlaten we het dorp. We stappen de dijk op en gaan richting Nijkerk. Net na Spakenburg is het nog druk op de dijk en op het water. Hoe verder we bij Spakenburg vandaan lopen, hoe rustiger het wordt. Het is warm op de dijk. We lopen stevig door. Na 5km komen we bij een stoomgemaal. Hertog Reinout is een stoomgemaal en wordt door vrijwilligers onderhouden. Het ziet er goed uit en ligt in een mooie omgeving. Dan op pad naar Nijkerk. Daar strijken we op een terras neer. Eerst een pilsje en dan eten.

Daarna gaan we op zoek naar ons slaapadres. We moeten achter het station zijn. Op nummer 49 bellen we aan. De ontvangst is hartelijk.

DSC02632DSC02634DSC02647DSC02652


7-5-2016 Nijkerk - Koudhoorn 24km

Of het aan de laatste nacht ligt, weet ik niet. Het voelt vreemd om de laatste dag van start te gaan. Een week die fantastisch was. Oude stadjes, deels nieuw en deels onbekend. Landschappen, strijd tegen het water, andere gewoonten en nog veel meer.

Net na half 8 op pad. We lopen in de korte broek. Het weer is prima en zal nog veel beter worden. Eerst een ruime 2km naar Salentein. Daar gaat de route van start vandaag. Net na 8 uur richting Oldenaller. Het stapt lekker door. Daarna gaan we door een open en kleinschalig landschap. Veel weiden en landbouwgrond omzoomd naast elkaar. Regelmatig een boerderij of camping. Van Oldenaller naar Ridderwal. Daarna op weg naar Huinen en naar het einddoel van deze week: Koudhoorn.

Net na 13 uur komen we aan bij de bushalte. De bus zou er om 13.08u zijn, maar dat werd een kwartier later. Met de bus naar Putten en met de trein via Amersfoort Schothorst (er was niet eens koffie) naar Utrecht CS.

In Utrecht verlaten we het ov en rijden met Victor naar Etten-Leur. Victor zet Jan en mij af in Pas Buiten en na een koffie ga ik weer naar huis. ’s Avonds gaan Jan, Corrie, Victor en ik chinees eten op de markt. De afsluiting is geslaagd.


DSC02654DSC02655

7-05-2017 Etten-Leur

Alle spullen liggen op de grond in de kamer. Alles gaat de rugzak in. Na de voetbal op tv is alles ingepakt en het brood klaargemaakt. Op tijd naar bed, want morgen is het 5 uur.

8-5-2017 Ermelo - Nunspeet 31km

Om 5 uur gaat mijn wekker. Ik voel me enigszins gespannen. Wassen, aankleden en wat eten. Eigenlijk veel te vroeg om honger te hebben. Ik zet de auto bij Jan. Corrie zet ons op het station af.

De reis naar Ermelo verloopt prima. Om 9.10u zijn we in Ermelo. Het is bewolkt en 6 graden als we op pad gaan.

Eerst ruim 2km aanlopen, dan rechtsaf en lopen we op de route. Over een klompenpad en over bospaden lopen we richting Harderwijk.

Mooie pandjes en vestingwallen en Middeleeuwse stadspoorten. Bij de Lineaustoren en tuin is een HEMA. We drinken er koffie. We passeren het Dolfinarium en over een ophaalbrug lopen we naar de visafslag en een molen.

Dan verlaten we Harderwijk en door het buitengebied gaan we richting Hierden. We maken een ruime stop bij landgoed Essenburgh. Dan verder naar landgoed Hulshorst. We gaan de A28 over en komen in het Hulshorsterzand. Dit is een heel erg grote zandbak. We lopen zeker 3km door het mulle zand. Het is nu best wel warm. Het schiet niet op. Tot slot gaan we het bos in. Na een tijd lopen we verkeerd. Met gps komen we weer op de route. Ik ontdek, dat ik mijn blaadjes met de beschrijvingen verloren ben. Stom.

Na een half uur komen we bij het station van Nunspeet. Het is dan nog een extra 2,5km naar ons slaapadres.

Na een kop thee en douchen gaan we een schnitzel eten bij een cafetaria. Het smaakt, niet super. Dan gaan we ons dagboek schrijven. Tegen 9uur zijn we klaar en kort daarna gaan we naar bed.


P1000114P1000120P1000130P1000136
DSC00659


9-5-2017 Nunspeet - Kampen 33km

Om 6.45u stap ik uit bed na een lange nacht. Om 7.30u ontbijt en om 8 uur op pad. Eerst moeten we een stuk vanuit ons overnachtingsadres naar de route lopen. We komen bij de spoorlijn, gaan er net voor naar links en de wit-rode tekens zijn er weer.

Het eerste stuk gaat door het bos. Paden, soms rechts en links. Na een hele tijd dennenbos zien we het licht weer. Over landwegen en graspaden lopen we richting Doornspijk. In een weiland staan twee schitterende paarden. Ze komen naar me toe en ik streel ze. Een klein stukje verder raken we in gesprek met twee mannen. Ze zijn aan het werk op dit landgoed; landgoed Klarenbeek. De Arabische hengsten worden verkocht aan sjeiks en andere mensen met een bovenmodaal inkomen. Ook is Klarenbeek een van de duurste huizen in Nederland.

We komen op de hoofdstraat in Doornspijk, gaan naar rechts en naar links en lopen over een grasdijk naar Oderkerk. Vlakbij de Zuiderzee staat het fundament van een kapel gewijd aan St. Lutgart. Dan over de zeedijk naar Elburg.

Dit stadje is een plaatje. Mooie stadspoorten en veel oude huizen uit verschillende periodes. Op een centraal terras drinken en eten we wat. Dan gaan we de stad weer uit. Een aanrader voor later bezoek.

Dan volgt er een saai stuk. Over 7 vlonders door de weilanden lopen we naar de buitenrand van Oostendorp. We gaan verder over graspaden en landwegen. Na Oosterwolde passeren we kasteel Morren. Het kasteel is uit 1910 en de grafkelder erbij is 80 jaar ouder.

Een fietspad naast een weiland heet Lancaster pad. In de tweede WO is hier een Lancaster bommenwerper neergestort. Alle 7 bemanningsleden kwamen om. Na dat pad gaan we over een fietspad over een dijk langs het water. Speciaal voor ons staat er een picknictafel. We eten en drinken wat. Het is nog 7km naar ons slaapadres.

Via een dijk komen we in Noordeinde. Dit is een dorp met 200 inwoners. De school heeft 25 leerlingen en vecht al heel lang voor het voortbestaan. We lopen verder over een pad langs het water. Het gras is nog niet gemaaid en het loopt niet lekker. Ik ben blij, dat we weer op de harde weg komen. Richting Kampen. Hele hordes scholieren komen uit Kampen. De jonge vrouwen hebben geen lange broeken aan. Wel heel korte rokjes. Later horen we, dat dat niet mag van het geloof. Na een omlooppad i.v.m. wegwerkzaamheden staan we op de Zwartendijk, de straat van ons gastadres.

Net voor we bij ons slaapadres komen, stoppen we bij een Rustpunt. Je kunt hier even bijkomen in een soort tuinhuis, wat drinken en eten en de accu van je fiets opladen. Dan naar ons slaapadres. Een leuke ontvangst door onze gastvrouw. Een mooie kamer en prima eten. Kortom: een fijne slaapplaats.

P1000156DSC00664DSC00670P1000170P1000174P1000183P1000189
DSC00682DSC00685

10-5-2017 Kampen - Genemuiden 26km

Om half 8 zitten we aan tafel en om 8 uur staan we op de Zwartendijk. We gaan naar links en gaan op weg naar Kampen. De dijk slingert door het polderland. Aan de weg mooie boerderijen en af een toe een kolk, een restant van een dijkdoorbraak. Aan de wegrand stonden eerst alleen iepen. Die zijn deels verdwenen door de iepenziekte. Daarna kwamen de essen, maar die hebben essentakziekte. Het valt niet mee om een landschap mooi te houden.

Na 5 km komen we bij een autoweg, gaan naar rechts en lopen Kampen in. Kampen heeft mooie panden uit de 14
de tot 17de eeuw. De bloeiperiode van Hanzestad Kampen. We maken een aantal foto’s. Onder andere van een Kogge; een eenmaster uit de Hanzetijd. Na een rondgang door de stad steken we de brug over de IJssel over verlaten het historische centrum.

Via wat woonwijken lopen we IJsselmuiden weer uit. Op weg naar Grafhorst. Een stadje uit vroeger tijden. Er is geen koffie en we lopen door. Twee km na Grafhorst is er wel koffie. We eten een broodje en worden geïnformeerd over heipalen en de strijd tussen waterschap en boer en burger.
Na een kleine 2km gaan we de grasdijk op. Regelmatig moet je over een hek met een stappaal. Bij Veneriete, een kanaal of sloot, gaan we verder over een grasdijk. Soms is het gras wel erg lang. Het wordt warm en er zitten veel muggen. Soms door een schaapskudde met schapen met een ander kleurtje. Op het water aalscholvers, futen en veel soorten eenden en ganzen.

Tenslotte komen we in Genemuiden. We zijn te vroeg voor ons gastadres en gaan eerst wat drinken en eten. Dan bezoeken we het tapijtmuseum. We sluiten kort aan bij een rondleiding van mensen uit Spakenburg. Na de film kopen we In de shop een nieuwe deurmat. Het museum gaf ons een nieuwe kijk op dit stadje. Van rietmatten tot kunstgrasvelden wordt in Genemuiden gemaakt.

Om 5 uur zoeken we ons gastgezin op. We worden hartelijk ontvangen door Eleonora. Dan douchen en omkleden. Klaas komt ook thuis en om half 7 zitten we aan tafel. Onze gastvrouw heeft een lekker diner gemaakt. Leuke en informatieve gesprekken over de bible belt en leven in Genemuiden.

Van schrijven komt niet veel. Tegen 10 uur liggen we in bed en ik slaap heerlijk.

P1000210P1000212P1000220P1000235DSC00710DSC00711DSC00712


11-5-2017 Genemuiden - Vollenhove 16km

Bij het ontbijt wordt er afgerekend. De gastouders vragen wat meer dan afgesproken. We hebben geen zin in discussie, betalen en gaan op pad. Het is dan 8 uur en een stuk warmer dan de eerste dagen.

Met een veerpont steken we het Zwarte water over. Na de oversteek gaan we de grasdijk weer op. Na een paar km lopen we over een paralelweg van de N331. Een paar km verder gaan we naar rechts en gaan richting SintJansklooster.

Na een 3 km een koffiestop bij een rustpunt. We zijn er alleen. Daarna verder naar de vroegere woonplaats van Evert van Benthem. We passeren de Poepershoek. Vroeger werden de turfstekers poepers genoemd.
In SintJansklooster naar links. Eerst langs een mooie molen en dan door de bossen naar landgoed Oldenhof. Kort daarna gaan we de dijk naar Vollenhove op. Dit keer geen graspad, maar een fietspad. We lopen langs het water; eerst een kanaal en dan een diep.

Na het trafostation lopen we een ruime km naar Vollenhove. Om 12u zijn we er. We gaan gelijk naar het busstation om de bus van 12.10u te halen. Bij het busstation een kort gesprek met een studente van Windesheim. Ze studeert Global Change Management.

Dan bijna een uur de bus in. Op station Zwolle de meereiskorting activeren en door het poortje het station op. In de trein worden we gecontroleerd. Jan heeft ingecheckt bij Arriva en dat moet in Zutphen in 2 minuten omgezet worden naar NS. In Zutphen de trein uit. Jan checkt uit en in en ik ook. Pech, dat laatste moest niet. We missen de trein en moeten de volgende nemen.

Om 16.22u zijn we in Etten-Leur en Corrie haalt ons op. Op Pas Buiten drinken we nog wat en nemen we afscheid. Vier mooie wandeldagen die om een vervolg smeken.P1000244P1000250P1000253P1000254
DSC00724