240521-Terheijden

21-05-2024 Terheijden - Oosterhout 26km

Om 7u stappen we in bij de Parklaan en om 8u uit de bus in Terheijden. Het is prima weer en we gaan gelijk op pad. Eerst oostwaarts de polder in.

Ons eerste doel is de linie van den Hout, een innundatiegebied uit vroeger tijden. Terug naar het Markkanaal. Net daarvoor is er een gastvrij bedrijf waar je koffie kunt drinken. Lekker. Als we het Markkanaal over zijn, lopen we richting Spinolaschans. Je bent vlakbij Breda.

De route loopt naar de noordkant van Breda. Die weg is gestremd door een kabellegger. Dan terug naar de grote weg. Een poging om via een sportcomplex op de route te komen, mislukt. We lopen langs de ijsbaan. Bij een speelparadijs drinken en eten we wat. Door een sluipweg komen we weer op de route. We zijn er een ruim uur door opgehouden.

Over de Zwarte dijk lopen we naar Teteringen. We komen niet in het centrum, maar lopen noordwaarts naar de Vrachelse heide. Onderweg wordt Jeanne herkend door iemand aan de kant van de weg. 50 Jaar terug in de tijd. We blijven hier een tijd in rondlopen, tot we aan de zuidkant van Oosterhout op een terras belanden.

Met een grote lus gaan we het centrum van Oosterhout in. Dan op zoek naar het busstation. Oosterhout heeft geen trein. Als we aankomen bij het busstation, staat de bus op het punt van vertrek. We kunnen gelijk mee.

De thuisreis verloopt vlot.

IMG_1335 2IMG_1337 2IMG_1339 2IMG_1340 2IMG_1341 2IMG_1343 2

240326-Klundert

26-3-2024       ZWL Klundert  -           Terheijden       23km
 
Ik sta net na half 7 bij de bushalte Parklaan. Even later komt Jeanne ook. Te vroeg ook. We hebben er zin in. Dan de bus in naar Breda. In de Vincent van Goghstraat eruit. Even om de hoek kijken van een stukje jeugd in de Vestingstraat. De bus in naar Zevenbergen en dan naar Klundert. Bij begin koffie bij een heel creatieve benzinepomp.
 
Eerst lopen we een stuk over de stadswallen. Willem van Oranje is hier ook aan de slag geweest. Dan verlaten we Klundert en gaan de polder in naar industriepark Moerdijk. We worden mooi om de drukte heengeleid.
 
Hierna lopen we langzaam Zevenbergen in. In het centrum een stop bij bakker Bart. Koffie en worstenbrood. Dan lopen we Zevenbergen uit richting Zwartenberg. Na de brug via het talud naar Hills. Over de Zeedijk naar het gemaal en langs de Mark naar de A16.

Er wordt druk aan de dijken gebouwd. Bij den Elsacker buiten op het terras je boterhammen opeten onder een flauw zonnetje. Dan de Mark over via de parallelweg en dan de weg naar Terheijden in. Een verharde weg door een bijna lege wereld. Na een tijd rechtsaf naar de Laakdijk. Toen ik klein was, was dit een deel van mijn wereld. Na aankomt bij de kerk zoeken we de bus op en gaan via Breda NS en de 311 weer naar de Parklaan.
 
Op wat hoesten na, liep het prima. Ik ben blij met deze dag. Voor nu en voor de komende week.

IMG_1108IMG_1109IMG_1110

240312-Dinteloord

13-03-2024     ZWP    Dinteloord – Klundert 26km
 
Ik haal Jeanne even na half 7 op en rijd naar het station. Na parkeren naar de bus. De tekst reisadvies vervalt, verlaat en verandert de aanrijroute. Om half 8 in de bus naar Gastel, dan de buurtbus naar Steenbergen en de snelbus naar Dinteloord. Om 8.30u zijn we er. Klaarmaken en op pad.
 
Dinteloord is een plaats met veel winkels en diensten. Veel groter dan gedacht. Eerst naar punt 32. Dan naar Dintelmond en de polder in naar Oranjewoud. De stilte van de polder staat in contrast met de A4 op de achtergrond. We lopen richting Helwijk en dan naar het Volkerak.  Fort Sabina is dicht op dinsdag.
 
Langs de waterkant naar Willemstad. Het is druk op het water. In Willemstad drinken we koffie met appeltaart. Via de molen en de wallen verlaten Willemstad. De dijk naar Noordschans is 6 km lang. De dijk is leeg. De schaarse bewoning ligt in de diepte van de polder. Wat een water moet hier in 1953 gestaan hebben.
 
Aan het eind van de dijk staan we bijna in Moerdijk. We slaan rechtsaf en slaan bijna 2 km verder af naar de wallen van Klundert. Klundert is een pareltje uit de Middeleeuwen. Een kerkring, een stadhuis en een mooie Voorstraat.
 
We zoeken de bus op naar Breda CS. Dan terug naar Etten-Leur CS en naar Jeanne. Een mooie tocht. Niet in de regen gelopen.

IMG_1089IMG_1090IMG_1092IMG_1093IMG_1094IMG_1098

240305-Steenbergen

05-03-2024     Steenbergen – Dinteloord     22km
 
Na half 7 haal ik Jeanne op en rijden naar het station. Het is lang geleden, dat onze dinsdagwandelingen niet meer doorgingen. Eigenlijk een nieuwe start. Tegen 7 uur stappen we in de bus naar de Wipstraat naar Steenbergen. Het is bijna 8 uur als we beginnen met wandelen.
 
Eerst naar de wallen van Steenbergen. Het patroon is nog goed zichtbaar. Via de markt komen we bij de haven. In een hotel drinken we koffie. Na een leuk gesprek gaan we weer verder, We lopen langs de haven naar het aquaduct en gaan langs de Steenbergse vliet lopen.
 
Eerst langs fort Henricus. We zijn de enige bezoekers. Langs het water over een graspad naar de Heen. Veel vogels en rust. Het loopt lekker. Wat kletsen en kijken en stappen. Prima. Bij de Heen komen we bij een havenbedrijf. Er liggen ruim 600 boten. Weinig kleine en heel veel grote. Het café aan de dijk is gesloten. Toch zet de waard 2 koffie voor ons op het tafeltje. Heel attent. We bedanken hem en gaan verder.
 
Naar de veerpont bij Heense sas is ruim 3 km. Bij de schuivende oversteek moeten we wachten. Aan de overkant van de sluis kiezen we voor de dijk en niet voor het natte gors. Boven op de dijk is het genieten van het uitzicht over de polder. Even kijken bij het rooien van een aantal bomen.
 
Een heel stuk verder langs Boompjesdijk. Een verzameling huizen. Verder noordwaarts. Dan naar rechts naar het busstation van Dinteloord. Na een kwartiertje vertrekt de bus naar Bergen op Zoom. Daar met de bus naar Roosendaal en dan met de trein naar Etten-Leur.
 
Een nieuwe start van een mooie wandeling.

IMG_1062IMG_1063IMG_1065IMG_1066IMG_1071IMG_1073IMG_1072

231031-Bergen op Zoom

231031 Bergen op Zoom - Steenbergen 17km

Om 7.36u zitten we in de trein naar Bergen op Zoom. De overstap in Roosendaal gaat prima en om 8 uur zijn we op het station. Eerst een kop koffie en dan op pad.

Eerst lopen we langs het Ravelijn. We zullen er nog veel zien. Door een aantal parken lopen we naar de Noordelijke rondweg, steken die over en lopen langs fort Prinsen naar fort de Roovere. Deze grote vestingwerken maken nog steeds indruk. Leuk is natuurlijk de Mozesbrug, niet over maar door het water.

Even later lopen we de A4 over en belanden in een natte wereld. 400 Jaar geleden was dit een innundatiegebied en dat merk je nog steeds. We worden het veld ingestuurd. Langs een brede sloot over ma
ïs- en voederbietenland. Het is heftig stappen. Na een kleine km houdt de route op, want we komen aan bij een nieuwe brede sloot zonder brug. Een stukje terug en dan naar de harde weg.

We kunnen niet anders dan een stuk met behulp van de topo-kaart te lopen naar knooppunt 60. Vlakbij punt 60 zit een camping. De naam Dassenplassen roept herinneringen op aan surfen met Jan van Meer en LTS. Bij de camping zit een caravan om wat te drinken. We maken er dankbaar gebruik van.

Bij punt 60 moeten we het weiland in. Het is zompig, want het regende afgelopen nacht veel. We blijven een heel stuk door het weiland lopen. Een overstaphekje om het beeld compleet te maken. Even ben ik bang, dat de brug die moet komen erg smal en gammel is. Dat valt gelukkig mee.

Dan komen we aan de rand van een weiland dat onder water staat. We moeten er doorheen. We belanden toch op de verharde weg. Een opluchting. Eventjes maar, want Jeanne bedenkt, dat de vanmorgen niet uitgecheckt hebben in Bergen op Zoom. We ontdekken, dat je tot 6 uur daarna nog uit kunt checken,

Wij op pad naar station Bergen op Zoom. Eerst ruim 3km lopen en dan met de bus. Om 13.15u checken we uit. Op tijd. Een opluchting.

De treinreis verloopt niet vlot door een uitgevallen trein. We komen in Etten-Leur en weer thuis. Wandelen is altijd verrassend.

IMG_0866IMG_0867IMG_0868IMG_0869IMG_0872