230516-Rijswijk-Lienden

16-5    Rijswijk - Lienden          23km
 
Het is vroeg vanmorgen. Om 5.15u stapt Jeanne in de auto en gaan we naar het station. Om 5.36u de trein in en om 8 uur bij de sluizen in Rijswijk. Na enkele voorbereidingen op pad naar het dorp Rijswijk. Het dorp is nog stil. We lopen langs de kerk en verlaten het dorp weer.
 
DSC00188DSC00189
We gaan de dijk op naar Maurik. Links de rivier en rechts de polder. Gelukkig is het niet zo druk op de dijk. Bij Maurik komen we ook op het Limespad. De Chinooks en de gastvrije ontvangst worden weer actueel. Aan het eind van Maurik komen we bij een theetuin. We hebben wel zin in koffie en iets erbij. Het is gezellig en het smaakt super.
 
DSC00191DSC00192DSC00195
Daarna op weg naar Eck en Wiel. Ook hier is het stil. Via de markt lopen we het dorp weer uit. Dan gaan we het buitengebied in. Grote percelen met fruitbomen en boomkwekerijen. De laatste had ik niet verwacht. Langs slootranden en graskanten lopen we naar Ingen. Op een leeg terras bij een cafetaria eten we ons brood en drinken wat.
 
Dan op weg naar Ommeren. Dwars door de weiden lopen we naar Ommeren. Erin en er weer uit. Op naar het einddoel van vandaag. Lienden. Met een grote bocht lopen we om Lienden in en dan er weer in. We zoeken de bus op en gaan dan met de bus, de trein, de trein en nog een trein naar Etten-Leur.
 
DSC00199DSC00201DSC00202
John heeft heerlijk gekookt en voldaan en met goede zin weer aan de slag in de Nobelaer.

230328-Culemborg-Rijswijk

28-3               Betuwepad Culemborg - Rijswijk         25km
 
Om 6.15u haal ik Jeanne op. Ik heb vanmorgen moeten krabben, want de ruiten waren aangevroren. Dan naar het station en om 6.36u de trein in. Via Den Bosch naar Culemborg. De bus naar onze start zien we wegrijden. We gaan te voet naar Schootveldpad. Een ruim half uur later staan we op de route.
 
Eerst richting Lek. We zullen vandaag veel water en dijken zien. Een mooie afwisseling van ons eigen stadje. Het weer is prima; wat fris en droog en een mooi uitzicht. Wat wil je nog meer in deze wereld? Na een hele tijd over de dijk, lopen we Culemborg binnen. Tot nu toe vond ik het maar zozo. Op de markt slaat mijn mening om. Het is een erg leuke plaats. De koffie en versnapering bij Brownies en Downies completeren het gevoel.
 
Na de koffie lopen we de stad uit. Mooie natuur, af en toe een landgoed, stukken graspad langs een sloot. We eindigen weer boven op de dijk en gaan richting Beusichem. Op de dijk weer mooie uitzichten. Net voor Beusichem de polder in. Langs waterkanten en over supersmalle bruggen naar het strandbad van Beusichem. Het café is dicht. In het dorp is een restaurant. We drinken er wat, want het is erg duur. Onze boterhammen eten we onderweg.
 
Van Beusichem naar Zoelmond en dan richting Rijswijk. Het zonnetje schijnt en het is super. Eerst langs Ravenswaaij. Een foto op een stevige stoel. Dan verder over de dijk. We zien, dat over de sluis bij Rijswijk de bus binnen 10 min. vertrekt. Rijswijs doen we de volgende keer wel.
 
Met de bus naar Zoelmond en Maurik en naar het station in Tiel. De trein brengt ons naar thuis. Na de maaltijd naar huis en dan weer naar Taalhuis.
  
DSC00047DSC00050DSC00052DSC00053DSC00060DSC00061

230228-Tricht-Culemborg

28-2-2023 Tricht - Culemborg 24km

Ik haal Jeanne op en om 6.36u zitten we in de trein naar Geldermalsen. Goed half 8 zijn we er. Het is open weer enig fris. Vol goede moed gaan we op pad.

Eerst een km aanlopen vanaf het station Geldermalsen naar Tricht. Met een tunnel de spoorlijn onderdoor. Een paar honderd meter lopen we langs de Linge. Het is nog heel rustig. Een verdwaalde hondenuitlater of scholier. Verder is de weg leeg. De beroemde fruitbomen staan nog niet in bloei. De amandelbloesem wel. Aan de linkerkant staat een witte molen. Rechts herinnert een gemaal er ons aan, dat de Betuwe uit veel polders bestaat.

Verder naar Mari
ënwaerdt. Een landgoed van 900 ha uit de 14de eeuw. Het is schitterend. Verder richting Beesd. Net voor Beesd gaan we noordwaarts tot aan de spoorlijn. Een heel stuk naar het westen . De grond is ontdooid en er plakt veel rivierklei aan onze schoenen. Langs de Bisschopsgraaf noordwaarts. Een paar km langs het water. Af en toe een brug en dan weer graspad. De behoefte aan eten neemt toe. Op een bruggetje eten we onze boterhammen op. De behoefte aan koffie is nog verder toegenomen.

Boerderij het Bergje heeft een mogelijkheid om wat te eten. We passen onze route aan en we treffen een caf
é dat open is. Lekker even zitten en wat drinken. Ook dit is een zorgboerderij. Na de koffie lopen we noordwaarts langs het spoor en gaan dan de grienden in. Over graspaden lopen we naar de rand van Culemborg.

Het is genoeg geweest voor vandaag en we besluiten naar het station te lopen. Het industriegebied bij Culemborg is veel groter dan gedacht. Een 3 km verder staan we op het station. Via Den Bosch naar Etten-Leur en dan weer naar huis.

Vandaag weer een mooie dag. Deel 1 van vandaag was supermooi. Deel 2 wat minder. Volgende keer ontmoeten we de Lek.


IMG_0414IMG_0415IMG_0417IMG_0418

230221-Tiel-Tricht

21-2-2023 Tiel - Tricht 29km

Maar vandaag nog niet. De bloesem is nog weggedoken in de knop en het is maar 10 graden en grijs. Dat weerhoudt ons er niet van om net na 8 uur ’s morgens in Tiel uit de trein te stappen. We moeten al snel Tiel uit en over de A15 naar Zoelen.

 
Het dorp is maar klein. Toch bezit het een kasteel in een groot landgoed. Indrukwekkend. Na Zoelen lopen we iets ten noorden van Kerk-Avezaath naar Erichem. Soms over modderpaden, maar ook over stille landwegen. In Erichem hebben we zin in koffie. Jammer, wel een tractor, maar geen koffie.
 
Dan verder naar Buren. Ik ben er met het Grote rivierenpad ook geweest. Een indrukwekkend stadje met veel historische panden. En…. een voor eten en drinken. We nemen er de tijd voor.
 
Na Buren lopen we vaak over glibberige modderpaden langs vaarten en sloten. Opletten voor vallen, maar ook oog hebben voor de schitterende omgeving.  Dan kom Tricht, het einddoel van vandaag, in zicht. We gaan naar het station. Tegen 5 uur zijn we weer in Etten-Leur.
 
Jeanne en ik zijn het erover eens. Een mooie wandeling met veel afwisseling en veelbelovend.

IMG_0394IMG_0395IMG_0396IMG_0397IMG_0398IMG_0402IMG_0403IMG_0405

Intro

Betuwepad 150km

Als een pad afgerond is, zoek je een nieuw. Jeanne heeft gekozen voor het Betuwepad. Een pad van Tiel naar Culemborg en Opheusden naar Tiel. Het is 150km lang. In het voorjaar loop je tussen de bloesem van de fruitbomen. Het wordt mooi.

Made in RapidWeaver