211110-Maassluis-Oostvoorne

10-11-2021 Maassluis - Oostvoorne 24km

Rond 8 uur stappen we het metrostation in Maassluis uit. De muts op, want het is fris. Wel droog gelukkig. Eerst een stuk aanlopen naar de route. Bij de spoorwegovergang naar links en dan naar de veerpont naar Rozenburg. Er zijn geen andere wandelaars dan wij. Aan de overkant zoeken we de route op en dan stappen.

IMG_0762

Eerst naar de Calandbrug. Jammer genoeg gaat het brugdek dit keer niet omhoog. We passeren nog een aantal bruggen en dan onder de brug door richting Brielle. We lopen langs het Brielse meer. Er is telkens wat te zien op het water. In Brielle gaan we onder de poort onderdoor en de vesting in.

IMG_0763IMG_0764IMG_0765

Brielle is nog indrukwekkender dan de eerste keer. Een foto van een gedenkplaat van Jacob van Maerlant. Na een deel binnenstad belanden we bij brasserie de Hoofdwacht. Een koffie en een glas wijn en een broodje tonijn verder gaan we weer op pad.

IMG_0766IMG_0767IMG_0768

Eerst de stad uit en over een dijk naar Stenenbaak; een 17de eeuwse vuurtoren. En dan naar Oostvoorne. Er is weinig scheepvaart op het meer. We veel bos net achter het strandje. We komen bij de N218 en verlaten de route om naar het busstation te lopen.

De terugreis gaat voorspoedig.

21-11-06 Hoek van Holland-Maassluis

21-11 Hoek van Holland - Maassluis 24km

Om 6.15u haalt Liza met op. Dan Prinsenbeek, Dordrecht, Schiedam en Hoek van Holland. Net na 8 uur stappen we uit de metro. Klaarmaken voor vertrek en op pad.

Vanaf het station is het even zoeken, want er wordt aan de weg gewerkt. In het eerste duin ontbreken wat aanduidingen verhoogt het tempo ook niet. Dan staan we op de route. We lopen aan de rand van een bos en kijken uit op de kassen in het Westland. Even het bos uit en dan weer een nieuw in; het Staelduinse bos. Drie boswachters van het Z-H-landschap geven een uitleg over de geschiedenis en betekenis van dit bos.

IMG_0736

IMG_0737

Als we het bos verlaten, zitten de eerst km's erop. We lopen langs het Oranjekanaal naar de Nieuwe Waterweg. Langs het water is er altijd wat te zien. Ook krijgen we een mooi zicht op de Maaslandkering. Het is zonnig en fris. We krijgen honger, maar op een bank langs het water eten, heeft ook zijn nadelen. We besluiten door te lopen tot we van het water af gaan. Bij een gebouw van een wandelvereniging hebben ze koffie en een warme plek.

IMG_0738IMG_0739IMG_0740IMG_0741

Na de lunch kunnen we er weer tegen. We lopen langs sportvelden naar de A20 toe. Er onderdoor en een heel stuk langs het water. Dan naar rechts. Er loopt een kerkenpad door de weilanden. Het brengt ons naar Maasland. In Maasland nog veel oude huizen die onder monumentenzorg vallen. Een plezier om er doorheen te lopen.

Dan weer onder de A20 door. We lopen Maassluis binnen. De route voert ons langs oude panden langs de gracht in Maassluis. Een man legt ons de geschiedenis uit van het tehuis voor zeelieden. Dan naar het metrostation. Op het station een foto met mijn nieuwe Finse muts. Via Blaak en Dordrecht weer naar Prinsenbeek en naar huis.

IMG_0742

Intro

Liza en ik hebben het kustpad even gepauzeerd. Boven Haarlem gaan we volgend voorjaar verder. In de tussentijd lopen we de eerste ruim 100 km van de GR5. Een plezierig intermezzo.