220122-Cromvoirt-Den Bosch

220122 Cromvoirt - Den Bosch 27km

Vandaag de laatste etappe van het Kloosterpad. Onderweg de laatste stempel om dan te eindigen bij het stadsklooster van Sint Damiaan. En een extra lusje naar bakker Jan de Groot.
 
Liza haalt me op, dan naar Jeanne en Stan en dan naar het station. Met de trein naar Tilburg en Oisterwijk en met de bus naar de Snippenlaan in Vught. Rond 8 uur stappen we uit de bus. Wat opbergen en wat pakken en een muts op en een mondkapje af. We gaan van start met de 14
de etappe. De laatste 3 dagen hebben we niet in 3 maar in 2 dagen gewandeld.
 
Eerst via de Helvoirtseweg naar de route. Aan het eind naar links en stappen maar. Eerst langs landgoed Sparrendaal met zijn tuin en kapel. Verder langs de zuidrand van Vught. We stoten op de A2 en als we naar rechts gaan, komen we bij het laatste klooster. Kloosterhotel ZIN. We gaan naar binnen voor een stempel. DE dame van de receptie biedt ons een koffie aan in de ontvangstruimte. Bij onze boterhammen nemen we nog een 2
de kopje en gaan weer verder.

P1000094P1000095
 
We lopen verder naar Sint Michielsgestel. Eerst langs de rand en dan er dwars door.  We lopen langs het instituut voor doven en slechthorenden. Het staat er al meer dan 100 jaar. Maar binnen afzienbare tijd verhuist het instituut naar Utrecht. We lopen verder langs de Dommel. En passeren enkele landgoederen. Eerst Nieuw-Hertlaer, dan Haanwijk en tenslotte Oud-Herlaer.
 
P1000099P1000100

We lopen onder de A2 en A58 door en belanden in het Bosche broek voor de laatste 3km. Het Bosche broek is nat. Constant uitkijken om niet uit te glijden. Mijn schoenen worden smerig met lekker vette rivierklei. Via een klein pontje gaan we weer naar stadniveau. We komen aan bij het klooster waar we startten. Een broeder maakt een foto. En ventileert een definitie over golf.

P1000102P1000103P1000105
 
Golf is spelen met knikkers voor volwassenen die te lui zijn om te bukken.
 
We halen nog een Bossche bol bij de bakker en gaan gelukkig huiswaarts. Het zit er op.


220115-Koningshoeven-Cromvoirt

15-1-22 Koningshoeven - Cromvoirt 27km

Met de trein naar Tilburg en de bus naar Koningshoeven. Net na 8 uur staan we aan de start van vandaag. Het is erg mistig en alles voelt klam aan. Met een temperatuur van 2 graden kun je beter gaan lopen. En dat doen we dan ook.

P1000086

Eerst richting Tilburg. We blijven rechts van het kanaal. Er is bijna niemand op de straat. Dan oostwaarts. Bij een waterzuivering staat een metaalconstructie. In de Middeleeuwen stond hier een kasteel. We lopen een stuk langs het spoor naar Oisterwijk. Bij Berkel-Enschot steken we het spoor over en lopen deze plaats door. Onderweg bekijken we de kerktoren en het Trappistinnenklooster. Aan de noordkant verlaten we deze plaats weer.

P1000087P1000088

We lopen richting Biezenmortel. We proberen een stempel te halen bij Landschapspark Assisi
ë. Het is er stil en leeg. Iedereen zit binnen. In een gebouwtje is het licht aan. Van de sportleider krijgen we een paraaf. Op een set stoelen gaan we wat eten. Het is koud en ik warm me aan de chocomel van Jeanne.

We gaan weer snel verder. We lopen door Biezenmortel. Het is stil op straat. We verlaten dit dorp. Het pad leidt ons langs een beek. Het is zo blubberig, dat we een alternatief zoeken. Ons pad raakt de Loonse- en Drunense duinen. We gaan er echter niet in. Dan naar Gistelberg. Spannend is het landschap niet. Met het Pelgrimspad liepen we hier ook.

P1000090

Net voor Loveren gaan we richting Cromvoirt. Daar komt een buurtbus die ons naar Den Bosch brengt. De chauffeur is erg aardig. Dan terug naar Etten-Leur. Lekker gelopen en gezellig gekletst.

220111-Oirschot-Koningshoeven

11-1-22 Oirschot - Koningshoeven 25km

Met de trein en bus reizen we naar de St.Jorisstraat in Oirschot. We zijn er tegen 8 uur en het is nog net niet licht. Eerst naar de markt en dan op pad. Het eerste stuk gaat naar Spoordonk. We zijn hier ook geweest met het pelgrimspad.

P1000063P1000066P1000067

Bij de watermolen gaan we langs de Beerze lopen. We komen een Schotse vrouw tegen. Ze spreekt alleen Engels, ondanks dat ze al 12 jaar in Nederland woont.

P1000069

Na een aantal km's door het Beerzedal verlaten we het water en gaan het bos in. Brede paden en het loopt lekker. We lopen langs de Heikant en gaan de Oisterwijkse bossen in. Bij een koffie to go kunnen we naar het toilet en eten wat. Op een kloosterroute een kapel tegenkomen nodigt tot een moment van bezinning.

P1000071P1000072P1000074

Na een heel stuk bos steken we de A58 over en komen aan de rand van Tilburg. Het laatste stuk gaat naar de abdij; het eind van de etappe. We krijgen toch een stempel en voor Jeanne een noveemkaars en voor mij la Trappe.

P1000077

Blijmoedig reizen we weer naar huis. Het was een mooie dag met best wat zon.

211214-Vessem-Oirschot

14-12-2021 Vessem - Oirschot 24km

Het is vroeg deze morgen als we op pad gaan naar Vessem. De reis verloopt prima en tegen half 9 staan we in het centrum van Vessem.
Klaarmaken voor vertrek en dan op pad.

DSC02183

Na een km lopen we al in het buitengebied. Eerst op pad naar de Landschotse heide. Een gebied waar Brabants landschap nog veel onderhoud aan moet verrichten. Door verdroging en stikstof heeft het veel geleden. Bij een beeld even stoppen voor een zegen. Ook hier is Brabant katholiek.

DSC02185DSC02188

Regelmatig lopen we langs de Beerze. Die heeft veel invloed op dit landschap. Van Landschot naar Baest; ook al zo'n mooi gebied. De foto vertelt het verhaal.

DSC02191

Dan naar Middelbeers. Bij de Jumbo hebben ze kersenflappen. Samen met een koffie op een bank op de markt maakt het een welkome stop. We waren hier ook al met het Pelgrimspad.

Dan op pad naar Oirschot. Bij de H.Eikkapel steken we een kaarsje op. Na 3 km staan we bij het klooster voor een stempel. Die is er niet. Er zit een huisarts en een verzorgingstehuis in het klooster. Bij het VVV krijgen we een stempel. Eigenlijk verwacht men geen kloosterpadwandelaars, krijg ik het idee.

DSC02196DSC02197

Dan met de bus naar Tilburg en naar Etten-Leur. Nog 4 etappes.

211207-Eindhoven-Vessem

7-12-2021 Eindhoven - Vessem 23km

Vandaag weer een keer op pad na mijn blessure. De aanriep is kort. Net voor 8 uur stappen we het station van Eindhoven uit. En dan merk, dat Eindhoven de lichtstad is. Op pad naar Mari
ënburg, het eind van de vorige wandeling.

DSC02152

We gaan weer langs de Dommel lopen. In vroeger tijden een belangrijke rivier voor allerlei industriesoorten. Langs een schitterende watermolen.

DSC02156

Een stuk verder lopen we onder de A2 en A67 door. We lopen langs ASML en de Techcampus. Twee heel grote bedrijven. We drinken een chocomel in een groot café bij een camping. We zijn de enige gasten. Gisteren was er niemand geweest en in het weekend waren ze dicht. Toch triest om het te horen.

We gaan nog een keer over de A67 en dan verlaten we de stad. Eerst naar Zandoerle, een oud Kempisch dorp met een Mariakapel uit de 14de eeuw. We steken een kaarsje op en gaan op weg naar Toterfout.


DSC02158DSC02160

Bij Toterfout komen we langs grafheuvels uit de Bronstijd en de Steentijd. Na de eerste grafheuvel maken we een stop en eten wat. Dan komen er nog meer grafheuvel. Je voelt je bij zo'n grafheuvel heel klein, als een stofje in de tijd.

DSC02162DSC02164

Na de grafheuvels gaan we verder naar Vessem. Onderweg zien we een helikopter die een meel over de heide strooit. Het is tegen de stikstof.

In Vessem gaan we op zoek naar de pelgrimshoeve. We zijn er al eerder geweest. Dit keer hebben we pech, want de hoeve is nog een hele tijd gesloten.

DSC02166

Dan gaan we weer naar Etten-Leur. De busreis loopt niet helemaal soepel. Toch komen we aan op station Eindhoven. En dan naar huis. Met mijn enkel is het goed gegaan.

Made in RapidWeaver