211002-De Zilk-Haarlem

211002 De Zilk - Haarlem 22km

Onze wandeling begint net na 9 uur bij de bushalte in De Zilk. We maken ons klaar voor de volgende etappe van het kustpad. Al snel staan we bij de ingang van het duingebied en kopen een dagkaart om er in te mogen. Dat is weer iets nieuws. De zon schijnt al en het belooft een mooie dag te worden.

P1010806
P1010810
P1010812

Na een km staan we weer op de route. Over het water naar rechts en over een grasvlakte en door bosjes. Elke keer zien we herten in groepjes van verschillende samenstelling. Soms er dichtbij. Regelmatig een foto maken. Na een kleine 10km drinken we koffie bij een caféterras. Het is er druk. Bij het naar de toilet gaan wordt de qr-code gecontroleerd. Prima.

P1010814

Na de koffie gaan we richting Zandvoort. We gaan wel langs de golf, maar zien het racecircuit niet. We drinken nog een koffie en beginnen aan de laatste 9 km's. We lopen over een pad tussen de duinen. Regelmatig omhoog en omlaag. Het pad eindigt aan de rand van Haarlem. Langs de Brouwersvaart lopen we langs een rustig traject naar de binnenstad van Haarlem.

P1010816

Het wandelen verandert in sightseeing. Mooie hofjes, oude gebouwen, oude kerken. Haarlem was een grote stad. Soms is het even zoeken, maar dat is geen straf. Net voor 3 uur staan we bij het station en reizen weer naar Prinsenbeek. Tot nu toe is het kustpad een verrassend pad.

210915-Katwijk-De Zilk

210915 Katwijk - De Zilk 21km

We zijn weer vroeg op pad. Net na 8 uur staan we bij de bus op de boulevard in Katwijk. Het is nog rustig. Er staan 3 glazen koepels naast de boulevard. Het zijn de ingangen voor een parkeergarage voor 800 auto's die in het duin gebouwd is. Een creatieve manier om de duinen te verstevigen.

P1010777P1010780

Aan het eind van de boulevard staat een monument voor degenen die niet van zee teruggekeerd zijn. Altijd indrukwekkend. Even verder de start van het Limespad. En dan het duin in. Rustig stappen we door een mooie duinwereld door. Na een uur zijn we in Noordwijk.

P1010791P1010783

Er staan veel villa's en appartementen aan de boulevard. Bij hotel Ter Duin gaan we koffie drinken. Vanuit deze plek wordt elke zondagmorgen Buitenhof uitgezonden. Bij het koffie drinken komt er een klein kind bij zitten. Die eet onze koekjes op.

Na Noordwijk gaan we het duingebied weer in. Soms schelpen en ook los zand. Het loopt best zwaar. Dan even van de kust weg. Dan stuiten we op een golfterrein en besluiten we naar het strand te lopen. De duinopgang is omgewoeld door paardenhoeven en ik verzamel zand. Dan het strand op. In de verte zien we Tata Steel.Het is hoog water en vaak zakken we weg in het zachte zand. 3km verder verlaten we het strand.

P1010794

Bij de duinovergang gaan we eerst wat drinken. Ik was er aan toe. Ik eet ook wat.Nog 6km. Eerst weer een pad van afwisselend los zand en schelpen. Het duin is schitterend. Na een tijd lopen we meer door bossen en zien we herten. Grote geweien en veel vrouwtjes. Sommige herten staan maar 10 meter van ons af.

P1010795

Dan verlaten we de route om het OV op te zoeken. We kiezen eerst voor de bus naar Den Haag. Die blijft lang weg en dan kiezen we voor station Hillegom. Ruim voor 4 uur inchecken om met je gratis reisdag weer thuis te komen.

Een mooie dag. Mijn blessure is nog niet weg. Ik had er soms best last van.

210908-Scheveningen-Katwijk

210908-Scheveningen-Katwijk 21km

Net na 8 uur stappen we uit de tram bij het Kurhaus. We kijken nog een keer achterom en lopen richting centrum. Na een km verlaten we de hoofdroute om de verkorting te gaan lopen. De binnenstad doen we later in combinatie met een museumbezoek. Door de Scheveningse bosjes en langs het penitentiair ziekenhuis komen we aan bij de Waalsdorper vlakte.

P1010748P1010749P1010750
P1010751

Even een foto en stilte bij het monument. Dan lopen we het drinkwaterwinningsgebied in. Het pad golft sterk en er liggen veel kleine meertjes. De zandpaden zijn leeg. Na 8km een stop bij een boerderij met een restaurant. Er zitten best wat mensen en een koffie met appeltaart gaat er wel in. We lopen nog een stukje door Meijendel. De bomen verdwijnen uit het landschap. Hoge duinen, lage struiken, zandvlakten en kleine meertjes. Een fantastisch landschap.

P1010753
P1010761
P1010763
In Berkheide zie je, dat waterwinning en natuurbeheer heel goed samen gaan. We lopen vaak in de buurt van het fietspad en dat is druk. Bijna file. Het weer is dan ook schitterend. We zien nog wat bunkers van de Atlantikwall. We komen steeds dichter bij Katwijk.

Bij aankomst in Katwijk eerst wat drinken en ons brood opeten. We lopen langs de boulevard en gaan dan op zoek naar de bushalte. We kunnen gelijk instappen. Via Leiden en Den Haag en Breda naar Etten-Leur. Voor half 4 staan we op het station. Lekker vroeg thuis.

P1010757

210901-Gravenzanden-Scheveningen

1-9 ‘s Gravenzande - Scheveningen 25km

Om 8.15u staan we weer op de route in 's Gravenzande. De aansluitingen waren prima. Klaarmaken en dan op pad. Eerst weer op de route zien te komen. En dan noordwaarts, naar Den Haag.

Al snel moeten we het strand op. Het zand is best los. Er liggen veel kwallen op het strand. Een man vertelt over de breedte van de duinen en de zorg daarover. Op zeelieden grote vrachtschepen te wachten voor ze de haven in mogen. Na een 4km zijn we bij Ter Heijde en Monster. Den Haag komt zichtbaar dichterbij.

P1010727

Vlakbij Monster drinken we koffie in een hotel. Druk is het niet. Dan verlaten we het strand. Eerst een heel stuk door de duinen. Veel mul zand en ook klimmen en dalen. Soms door een recreatiegebied. Het landschap is veel mooier dan verwacht.

P1010726

We bereiken de buitenrand van Den Haag. Veel huizen zien we niet, want we blijven in de parken. Via Ockenburgh lopen we naar Kijkduin. We zien de zee weer terug en kort daarna de duinen weer in. Eerst het Westduinpark en dan de Bosjes van Poot. De naam is afgeleid van een wegnaam en niet door de vele loslopende honden.

We laten Duindorp achter ons en gaan naar de haven van Scheveningen. Ik zie de Estrella liggen. Een boot, waarmee ik 30 jaar geleden mee ben gaan zeevissen.

P1010729P1010731

In de tijd, dat Paul en Florence in Voorburg woonden, gingen we regelmatig naar Kraan, een visrestaurant dat heerlijke vis serveert. De naam is veranderd, maar niet de kwaliteit. Het smaakt super.

P1010733

We lopen dan naar de boulevard van Scheveningen en ineens is het druk. Bij het Kurhaus verlaten we de boulevard om weer huiswaarts te gaan. De wandeling vandaag was schitterend.

P1010734P1010736

210825-Maasland-Gravenduin

25-8 Maasland - ‘s Gravenduin 25km

Onze route vandaag start in Maasland. Het busstation ligt aan de afrit van de A20. Om kwart voor 8 staan we op de route. Eerst naar Maasland, een oud plaatsje aan het water. Na de kerk gaan we een tegelpad door de weiland lopen. Zo moet er vroeger een kerkpad uitgezien. Af en toe staat er een koe op de pad, maar die gaat rustig weg.

P1010713P1010715

We lopen onder de A20 door en gaan richting nieuwe Waterweg. Net voor het water is er een gebouw van een wandelclub. En er is koffie. Lekker. Na de koffie lopen we langs het water richting Hoek van Holland. Op het water is altijd wat te zien.

P1010718P1010719

Een aantal km’s verder lopen we langs de Maasllandkering; een ingenieuze manier om een stuk van Nederland te beschermen met een drijvende sluis. We gaan naar binnen. In het museum krijgen we een goed beeld van de kering. Er hangt echter ook een kaart van Nederland en Liza en ik kunnen onze wandelingen mooi in beeld krijgen.

P1010721
P1010722

Verder naar Hoek van Holland. We lopen langs het station en daar begon het grote rivierenpad. Er is een monument voor Joden. In ’38 en ’39 probeerden Joden al te vluchten voor het naderend oorlogsgeweld. Bij het vispaleis eten we een broodje garnaal. Superlekker.

P1010724

Aan het eind van de weg naar zee rechtsaf en het strand op. Dit stuk is niet nieuw. Net over het duin splitsen de paden en lopen wij noordwaarts. In de buurt van de bus drinken we een Frans kaboutertje. We komen bij de bushalte. Dan gaat het vlug. Bus uit, metro in en uit en trein in. We hebben amper wachttijd tussen de bussen en metro’s en treinen en we zijn in recordtijd thuis.