65-69 Laurabossen-Thorn

2-6 Altweerderheide - Thorn 25km

Het valt niet mee om met het ov in de buurt van de Laurabossen te komen. Met het ov via Tilburg en Weert met de bus naar Altweerderheide; een dorpje dat past in je hand.

Het eerste stuk is een ruime 5km. Dat lopen we aan en in de Kruisstraat komen we weer op de route. Eerst naar Stramproy. Alle terrassen zijn nog dicht.

P1010316

Na de kapel bij Breyvin lopen we Belgie in. Landwegen door boerendorpen als Foshei en Opwinkel. In Molenbeersel doen we nog een koffiepoging. In een supermarkt kopen we een koek en een fles chocomel. Het is niet veel. Zoveel honger heb ik ook niet.

P1010320
P1010322

Na Molenbeersel blijven we nog tot het eind van het voorlaatste blad in België. We gaan verder naar Neeritter. Verder het dorp uit. Even een stukje België en dan een beeld van de kerk in Thorn. We lopen eerst naar Thorn en we belanden met een joepie-gevoel op een terras in Thorn.

P1010327
P1010329
P1010331

Na een feestelijke afsluiting naar de bus naar Weert, de trein naar Tilburg en Etten-Leur. Om 6 uur weer thuis. Een heerlijk gevoel om aan het eind van een pad te komen.

59-64 Schaft-Laurabossen

29-5-2021 Schaft - Laurabossen 30km

Omdat de buurtbus niet eerder dan 10.15u in Schaft kon zijn hebben we de route omgedraaid. Starten bij het einde. Als extraatje reden er geen treinen tussen Breda en Rijen. Daarom met de auto naar Tilburg Universiteit, met de trein naar Weert en de bus naar Budel Dorp.

Om half 9 gaan we op pad. Eerst terug naar de Zuid-Willemsvaart. Rechtsaf naar Lozen. Het is goed opletten, want er rijdt veel verkeer. Na een kleine 2 uur een koffie bij een benzinestation bij Lozen. Door Lozen naar het kanaal van Bocholt naar Herentals. We lopen over de Lozerheide.

P1010292

Dan op weg naar Hamont. De route in het boek en gps kloppen niet met de markeringen. Soms best even puzzelen. We belanden in Hamont op een terras in de zon. Omdat we wat honger hebben nemen we croque monsieur en een pint. Herboren gaan we verder.

P1010293

Als we Hamont uitlopen, komen we langs een kapel met een mooie noveemkaars. Een kaarsje opsteken en aan Jeanne denken.

P1010296
P1010297

Het volgende doel is kasteel Beverbeek. Het bos is saai en het kasteel verstopt in het groen. Een leuk intermezzo zijn de grafheuvels. Ook hier problemen met de markeringen. Dan weer 4km bos. Tot slot gloort in de verte het klooster van Achelse kluis. Veel terras en bier. Snel lopen we door, want het is nog een half uur naar de bus. Vlakbij Schaft hebben we nog even tijd om wat te drinken en dan terug naar Sprundel.

Geen spetterend stuk vandaag, maar het eind van de LAW is in zicht.

55-59 Eersel-Schaft

26-5-2021 Eersel - Schaft 22km

Met de trein naar Tilburg en Eindhoven en de bus naar Eersel. Tegen 9 uur staan we bij de start van vandaag. Het is droog en fris en hopelijk blijft het zo.

P1010274P1010275

Bij het busstation is het even zoeken naar de juiste weg. We lopen een tijdje naast een drukke weg. Als we rechtsaf buigen wordt het stil. Dan het bos in. Eerst naar Steverten dan naar Walik. Alle terrassen zijn dicht en de dorpen zijn uitgestorven. Bij Riethoven lopen we het dorp in. 4 Terrassen en allemaal gesloten.

P1010277

Over landwegen lopen we zuidwaarts en komen bij de Valentinuskapel. Onze commerci
ële heilige had niet met onze Valentinus te maken, maar is er wel van afgeleid.

P1010281

Bij recreatiepark Kempervennen worden we naar links gestuurd en dan verder zuidwaarts. Tot slot komen we in natuurgebied Malpie. Eerst lopen we langs de heideblokken en dan dwars over. Ik ben onder de indruk van de combinatie van natuur en geologie en historie.

P1010285
P1010289

Na Malpie gaan we naar Borkel, want de terugweg is niet duidelijk. In Borkel stopt een buurtbus en die brengt ons naar Valkenswaard. Dan Eindhoven en Tilburg en naar huis. Ik ben voor 6 uur binnen en realiseer me, dat het een schitterende dag is geweest.

48-54 Reusel-Eersel

48-54 Reusel - Eersel 32km

Vandaag een pittige etappe. In Weebosch rijdt op zaterdag geen bus en daarom gaan we naar Eersel. Een stuk extra. Om 8 uur staan we bij het busstation van Reusel. De kleding in orde en op pad. Eerst een stukje aanlopen naar de rotonde waar we het pad verlaten hebben. Dan naar links en een ruime km verder staan we bij het eerste punt van vandaag.

P1010261

We lopen langs de akkers. Het gras is hoog en er is nog niet veel gelopen. Nadeel is wel, dat je schoenen nat worden. Verder door het bos en langs de bosrand. Bij de Reuselse moeren staat het water hoog. Ook hier staan er berken in het water.

P1010265
P1010266

Dan lopen we België in. We lopen een heel stuk langs het kanaal Schoten-Dessel. Er zwemt een reebok in het kanaal. Die probeert uit het kanaal te komen. Het lukt niet echt. Je wilt wel helpen, maar kom je in de buurt, dan schiet het dier in de stress. We gaan verder.

P1010270
Na de E34 verlaten we het kanaal en gaan we het bos weer in. Niet spannend, maar het zorgt ervoor, dat je de regen minder voelt. Dan komen we bij de abdij van Postel. Een ideale plek voor een rust. Op het terras onder de parasol bestellen we een soep. Er zit brood en boter bij en het smaakt prima. We worden langs het klooster geleid en dat is indrukwekkend. We zijn weer wat opgewarmd en gaan weer verder.

P1010272

Over bossen en veldwegen. Niet spannend of bijzonder, maar het loopt wel vlot. Op de grens van België en Nederland nemen we weer een rust. Herberg het wilde zwijn. Wat eten en drinken verdrijft de kilte van de regen.

We besluiten de bospaden in te ruilen voor het fietspad. We lopen langs Postelseweg naar Eersel. 10 km alleen maar lopen. Het lopen gaat prima en de kou voelen we niet. Na een 1,5 uur lopen we Eersel binnen. Eerst over de Markt. De vele terrassen zijn bijna leeg. Enkelen zitten onder de luifel tegen de gevel geplakt. De regen valt met bakken uit de hemel.

Tegen dat we bij het busstation komen, zijn we nat. Mijn kleding, mijn rugzak, mijn haar; alles. In de bus is het warm en droog. Op het station weer weer koud, in de trein weer warm, op het station in Etten-Leur weer koud en thuis in bad heerlijk warm.

Het avondeten is macaroni met ham en spinazie en crème fraiche en kaas. Een waardige afsluiting van een natte dag. Bedankt Liza.


46-48 Hoge Mierde-Reusel

46-48 Hoge Mierde - Reusel 12km

Vandaag maar een kort stuk. Er zijn tussen Reusel en Weebosch geen bushaltes meer. Dat moet je in een etappe lopen. Het stuk van Hoge Mierde naar Reusel erbij werd samen wel erg veel. Daarom toch maar in 2 delen.


Ik haal Liza op en met de auto naar Hoge Mierde. Net na 8 uur staan we in het centrum van onze startplaats. Wat ompakken en opbergen en dan op pad. Het is een graad of 15 en de korte broek bevalt goed.

P1010231

Eerst weer op de route zien te komen. Een paar km verder lopen we langs het Zwartven. Er is verder niemand te zien. Dan komt er een heel stuk op de grens. Soms verhard, soms een stuk door het bos. We komen aan bij de Belevensche heide. Er loopt ons een man tegemoet die ook het Grenslandpad loopt. Hij slaapt in een tent op campings.

P1010232
P1010234

Het ven op de heide is erg groot. Dan verlaten we de grens en wandelen naar Reusel. Bij het busstation drinken we de koffie en eten wat. Een klein kwartiertje later staan we weer bij de auto. Ik zet net na 12 uur Liza weer thuis af. Het voelt onwennig om zo vroeg thuis te zijn.

Made in RapidWeaver