210601-Eck en Wiel - Wageningen

1-6-2021 Eck en Wiel - Wageningen 25km

Tegen 9 uur staan we bij de de muziektent in Eck en Wiel. Het is stil op straat. Een vrouw met een labradoedel en dat was het. Een km verder zijn we het dorp al uit. Dan boven Ingen langs naar de dijken langs de Nederrijn. Het is stil op de dijk. Wel wordt het al best warm.

P1010301P1010303

Achter Lienden lopen we door de polder naar Kesteren. Links en rechts van de dijk wat water en oude boerderijen. Dan weer terug naar de Nederrijn. Net voor de brug naar Rhenen gaan we oostwaarts, Bij gebrek aan een bank doen we een stop in de wegkant. Op wat insectencadeautjes na een mooi moment.

P1010306
P1010309

Dan naar Opheusden. Op weg ernaartoe is een replica van een wachttoren. Er is een groot terras. Met 2 serveersters gaat deze stop lang duren. Daarom lopen we door. We steken met een speciale pont de rivier over. Een boot die de stroming gebruikt om de rivier over te steken.

P1010311
Aan de overkant drinken we wat op een terras en dan naar Wageningen toe. Het is intussen warm geworden. Twee studenten vangen vlinders om onderzoek te doen.

We moeten Wageningen in om bij het busstation te komen. Met de bus en de trein weer naar huis. Onze eerste echt warme dag.

210519-Cothen-Eck en Wiel

19-5-2021 Cothen - Eck en Wiel 20km

Om 6.36u met de trein mee en om 8.30u uitstappen bij de bushalte in Werkhoven. Alles sloot snel aan. Klaarmaken en op pad. Het is droog en een graad of 8. Prima wandelweer.

P1010236

Als snel lopen we weer langs de Rijn. Ditmaal de kromme. Na een km of 5 komen we in Cothen terecht. Het plaatsje verrast ons. Een mooie brink, een oude kerk en harmonie. De vrouw van de dominee legt ons een heleboel uit. Daarna weer verder.

P1010239

Na Cothen is er een terras met koffie. Je hoeft er niet naar te zoeken en de koffie smaakt ook prima. Daarna richting Wijk bij Duurstede. Ik ken er een aantal verhalen van, maar ben er nooit geweest. Eerst naar het centrum. Een schitterend geheel uit lang vervlogen tijden.

P1010244P1010250

Bij de grote kerk krijgen we toelichting van 3 inwoners. Een verhaal over kerken en geloof en een kasteel. Na deze uitleg gaan we op zoek naar het kasteel. Op een noodtrap tegen de buitengevel na is het nog origineel. Na wat foto's weer verder naar de pont.

P1010253

Pontjes zijn leuk en verrassend. Hier een knooppunt van 3 rivieren. Ik snap waarom de Lek lek heet. Over de dijk naar Rijswerk. We gaan het dorp niet in en blijven over de dijk wandelen. Aan het eind van Rijswijk slaat het noodlot toe. Het gaat hard regenen en bliksemen en hagelen. Toch maar even een schuilplek zoeken.

P1010255
We gaan onder een afdakje bij een deur van een dijkhuis staan. Even later gaat de deur open. Een vrouw opent de deur. Ze is gastvrij en nodigt ons uit om een kop koffie te drinken binnen. Het aanbod is aantrekkelijk en we gaan er graag op in. Er ontstaat een gesprek over rouwverwerking en pensioen en voorbij werk. Intussen drinken we koffie met een beschuit met aardbeien. De hond probeert mijn pet te veroveren. Na een uur is de hagel en bliksem voorbij. We bedanken en gaan verder.

We gaan de Rijndijk op naar Maurik. Het water links en de boerderijen rechts. Net voor Maurik drinken we in een theetuin chocomel en eten ons brood op. Het smaakt prima.

Er is een legeroefening met helikopters. We zien er geen. Verder naar Eck en Wiel. Bij de muziektent moeten we een hele tijd wachten op de bus naar Tiel.

P1010259

Als we in de bus zitten komen er een heleboel helikopters over. Het leger stelt ons niet teleur. Via Geldermalsen en Den Bosch weer naar Etten-Leur. In Tilburg stapt een oud-leerling in. Een leuk gesprek. Jeanne afzetten en naar huis.

Het is een speciale dag geworden door de vele ontmoetingen. Ik heb een onverwacht leuke dag gehad.

210511-Innundatiekanaal-Cothen

11-5-2021 Lunetten - Werkhoven 23km

Om kwart voor 5 sta ik naast mijn bed. Wassen, aankleden en klaarmaken voor de wandeling. Net na 6 uur haal ik Jeanne op, om 6.36u de trein in en tegen half 9 stappen we uit de bus aan de buitenrand van Utrecht. Het is al best lekker en het belooft een mooie dag te worden.

P1010217P1010218

Al snel lopen we over de A12. Het is niet zo druk. Langs een grote plas en dan oostwaarts. Een stuk verder dwarsen we eerst de A27 en dan de spoorlijn. Op weg naar het fort bij Vechten. Met fundamenten van de gebouwen en muren krijg je een goede indruk van de grootte van het fort. Een kamp met een tempel en badhuizen enz. Het moet groot geweest zijn.


Over een grasdijk naar het fort ernaast. Dat was deel van de waterlinie in de 17de eeuw. De route loopt erdoor. Toch worden we teruggestuurd. Volgens een medewerker mogen we er niet in. Dan maar terug naar de dijk. Even later lopen we weer over de A12. Nu richting Bunnik.

P1010224

Ik ben nog nooit in Bunnik geweest. Jeanne wel. 48 jaar geleden sliep ze er in de jeugdherberg. Eerst naar kasteel Rhijnauwen. Het blijkt de jeugdherberg van Jeanne te zijn. Toeval bestaat niet. We drinken er een koffie met een stukje appeltaart. Op een bank, want op het terras mag nog niet.
P1010226
En dan naar Bunnik. We lopen er dwars door. Het is stil op straat. Zelfs in het centrum, de Dorpsstraat, is het rustig. Dan lopen we Bunnik weer uit. We blijven de Rijn volgen om Odijk heen. Een smal graspad langs de Rijn brengt ons naar kasteel Beverweert. Het blijkt veel ouder dan ik dacht. En mooi wit.

P1010229

Dan weer naar de Rijn via smalle paadjes door grasland. Het is een mooi stuk. Als we de N-weg bereiken, gaan we op zoek naar de bushalte. We hoeven niet lang te wachten. Met de bus terug naar Utrecht, bijna gelijk de trein in naar Den Bosch, een koffie in Den Bosch, met de IC terug naar Etten-Leur. Om 4 uur is Jeanne weer thuis. Een leuke dag. Een mix van heel oud tot heel jong.

210504-Meern-Innundatiekanaal

4-5-2021 Meern - Lunetten 13km

Om kwart voor 5 sta ik naast mijn bed. Wassen, aankleden en klaarmaken voor de wandeling. Net na 6 uur haal ik Jeanne op, om 6.36u de trein in en tegen half 9 stappen we uit de bus in De Meern. Het waait al stevig en af en toe een bui. De weersverwachtingen zijn niet best.

Eerst op weg richting Utrecht. Over de Dafne Schippersbrug. Net over de brug rechtsaf en langs het Amsterdam-Rijnkanaal. We blijven langs het water lopen. Onderweg villa’s uit de 19
de eeuw en scholen en kinderdagverblijven. Over 2 bruggen een kanaal over en voorbij de Rijksmunt. In de stad een houtzaagmolen. Best speciaal.We lopen richting Centraal station. Soms is het goed zoeken naar een wit-rode sticker. Dan tussen station en jaarbeurs door en voor de Rabobank het spoor over. We zijn in de binnenstad.

P1010179
P1010182P1010184
P1010187

We komen in een hof. Een tuin met rondom een soort kloostergang. Dan de Mariaplaats op. We zien de dom al voor ons. De dom is ingepakt voor restauratie. Net voor het domplein staat de grens van het Romeinse keizerrijk in het asfalt. De domkerk kunnen we niet in vanwege de kranslegging voor dodenherdenking.

P1010188
P1010189

We gaan een stuk langs de oude gracht lopen. Woningen naast het water en een verdieping hoger op straatniveau. Heel apart. Een stuk verder gaan we onder het station door en weer verder langs de Vaartsche Rijn. Als de regen met bakken uit de hemel valt, schuilen we toch maar. We blijven de Rijn volgen. Een stuk verder is het weer schuilen. Dit is niet leuk.

P1010192

We lopen de wijk Lunetten in. Het is goed opletten, want soms ontbreekt er een sticker. Aan het eind van blad 21 moeten we weer schuilen. Het is ook hard gaan waaien. We geven het op. Het moet wel leuk blijven. Volgende week verder.

Dan naar de bus naar Utrecht CS en met de trein naar huis. Het was kort maar krachtig.

210420-Papekop - de Meern

20-4-2021 Papekop - Meern 27km

Om kwart voor 5 sta ik naast mijn bed. Wassen, aankleden en klaarmaken voor de wandeling. Net na 6 uur haal ik Jeanne op, om 6.36u de trein in en bijna half 9 stappen we uit de bus in Papekop, een plaats tussen Oudewater en Woerden. Het is zonnig en een graad of 7.

P1010137P1010138


We zoeken de route naar Woerden. Na 500m een boerderij met een koffie to go. Lekker en warm en bruin. Op weg naar doel 1. Na 5km staan we aan de rand van Woerden. Het is een mooie binnenstad met 16
e en 17e eeuwse huizen. Een schandpaal is er ook.

P1010141P1010147

Langs de Rijn lopen we de stad uit. En die blijven we volgen richting Harmelen. Als we de provincie Utrecht binnengaan, krijgen de Romeinse restanten meer aandacht. Op de markt in Harmelen drinken we een koffie met iets lekkers erbij.

Langs de Rijn verder naar de Meern. Onderweg de restanten van een toren. Het verleden wordt tastbaar. In de Meern blijven we in de buurt van het water. Een gesprek met een biologiedocente die met haar klas wateronderzoek gaat doen. Onderweg soms een markering waar vroeger een toren gestaan moet hebben.

P1010149P1010151
Een paar km voor het eind stoten we op een castellum. Een cadeautje tot slot.

P1010154

Dan naar de bus en van Utrecht CS naar Den Bosch en weer terug naar huis. Het was een fijne wandeldag.