210330-Alphen aan de Rijn-Papekop

30-3-2021 Alphen aan de Rijn - Papekop 32km

Het is weer vroeg vandaag. Net na 6 uur de trein in en tegen 8 uur staan we in Alphen aan de Rijn, het startpunt van vandaag.

IMG_0513 2
IMG_0514 2

Van het station lopen we de stad in. Het is nog stil. En dan langs de Rijn rechtsaf. We lopen weer langs de Romeinse limes. We blijven langs het water lopen en komen in Zwammerdam. Jeanne herkent het landschap. We zijn hier ook geweest met het Pelgrimspad.

IMG_0516 2
IMG_0519 2

Na Zwammerdam gaan we naar Bodegraven. Vanwege het broedseizoen moeten we de alternatieve route lopen. In Bodegraven op zoek naar een bakker. Een stukje appeltaart op een bank van een seniorenhofje. Langs de Rijn lopen we eerst door Bodegraven en dan gaan we richting A12. Na de A12 wordt het weer stil. We zitten weer in het groene hart.

IMG_0521 2IMG_0524 2

4 km verder lopen we Driebruggen in. Ook hier waren we met het Pelgrimspad. Bij een viskraam eten we wat vis. In Driebruggen gaan we na de ophaalbrug in het centrum naar rechts een grasdijk op. We lopen naar Hoge brug bij het spoor en gaan dan naar Papekop.

IMG_0525 2
IMG_0528 2

Het is intussen ruim 22 graden geworden en ik drink meer dan anders. De route is niet spetterend, maar die schiet wel op. In Papekop moeten we een klein uur wachten op de bus naar Woerden.

Van Woerden naar Etten-Leur. Ik zet Jeanne af en dag 3 is weer voorbij. Veel kilometers en best warm. Onderweg naar huis dommel ik wat in.

210323-Leiden-Alphen ad Rijn

23-3 Leiden - Alphen aan de Rijn 24km

Om 6.15u haal ik Jeanne op en net na half 7 zijn we op weg. De reis loopt vlot en tegen half 9 staan we aan de rand van Leiden. Eerst in een wirwar van autowegen, rotondes, viaducten de uitgang zien te vinden in dit doolhof. Gezond verstand, goede kaarten en gps helpen ons de stad uit.

IMG_0483

Langs een vaart naar de A4 toe en met een viaduct erover. We lopen Zoeterwoude-Dorp binnen. Het is er erg rustig. Bij knooppunt 32 linksaf. We wandelen in de tijd van het vogelbroedseizoen en dan mag je niet dwars door de polder. Het groene hart is kwetsbaar.

IMG_0485
Het landschap is typerend voor het groene hart. Smalle weilanden tussen brede sloten. Veel hekken en weinig bos. De waterstand wordt geregeld met grote gemalen. Aan de randen van het groene hart zie je de skylines van een aantal grote steden.

IMG_0487

Eerst naar knooppunt 73. Daar gaan we de alternatieve route lopen. Die komt dan een stuk verder weer op de hoofdroute terecht. Er staan een paar molens die vroeger hielpen met de waterhuishouding. Maar die functie hebben ze al lang niet meer.

IMG_0488

Over smalle asfaltwegen gaan we oostwaarts. Het landschap verandert niet echt. Wel komen we nu veel boomkwekerijen tegen. Veel containerplanten. Wel andere dan in Zundert. Bij knooppunt 53 is de route gewijzigd. Eerst naar het noorden en dan buigen we af naar Alphen aan de Rijn.

IMG_0490
IMG_0491

We lopen eerst richting Archeon en dan naar het station. Het zijn allemaal nieuwbouwwijken en ik zou er niet willen wonen. Bij het station eerst een cappuccino en dan weer naar huis.

210313-Katwijk-Leiden

13-3 Katwijk aan zee - Leiden 22km

Om 6.15u haal ik Jeanne en Stan op en net na half 7 zijn we op weg. Niet helemaal zoals gepland, want door een storm met windkracht 7-8 gaat de intercity direct niet over de Moerdijkbrug. De route wordt aangepast en met de bus van Leiden naar Noordwijk belanden we in Katwijk aan Zee. Het is half 10 als we na een foto bij de start gaan. We zijn blij, dat het droog is. Anders wat het zeer onaangenaam.

P1010024
P1010025

Bij Brittenburg staat een kunstwerk en dat markeert de Romeinse grens op het land. Eerst een ruime kilometer over het strandpad. Soms wind opzij, maar meest op kop. Het strand is leeg. Dan deze vissersplaats in. Lage vissershuisjes tegen elkaar gebouwd op een plein naast de kerk. Het typeert Katwijk. Dan de duinen in. Geen mul zand, maar een schelpenpad. Het loopt lekker. Dan lopen we Katwijk aan de Rijn binnen. In deze plaats is weinig spectaculairs. We gaan langs de Oude Rijn lopen. We zien een aantal nieuwbouwprojecten. Grote huizen gebouwd op een eiland in het water.

P1010029

P1010030
Als we Oegstgeest binnenlopen, moet ik aan Jan Wolkers en mijn studie Nederlands denken. Bij kasteel Poelgeest drinken we een chocomel. Warm en smakelijk. Daarna naar Leiden.

Leiden is een oude stad met een rijke geschiedenis. Er is veel te zien. De Pieterskerk, het Rijksmuseum van Oudheden, museum Boerhaave, de hortus botanicus en nog veel meer. Regelmatig even stoppen voor een infobord of een foto. Overweldigend.

P1010037

P1010038

Langzaam worden naar de stadsrand gestuurd. Een paar kilometer voor het einde is het goede weer op. We worden verrast door een stortbui.

Op zoek naar de bus en dan met de trein naar Etten-Leur. Een prima start voor een LAW.

intro

Romeinse Limespad

Ik ga met Jeanne het Romeinse Limespad wandelen. Het Pelgrimspad is ten einde en dit wordt het nieuwe pad.

Het Limespad begint in Katwijk aan zee en eindigt in Berg en Dal. Het is 275km lang. Het Limespad loopt langs de grens van het Romeinse rijk tussen 100 en 250 na Christus. Kijken of we met wat Romeinen onderweg in gesprek kunnen.