210109-Leerdam-Geldermalsen

9-1-21 Leerdam - Geldermalsen 22km

De reis naar Leerdam gaat ook dit keer weer met de auto. Een erg vroege trein is er niet. Eerst ruiten krabben, want het heeft gevroren. Om half 8 haal ik Liza op en dan naar Geldermalsen. De auto op de P&R. Om 8.39u vertrekt de trein naar Leerdam. Niet dus. De eerste trein vertrekt pas op 9.09u. Om half 10 staan we op station Leerdam en gaan we op pad.

IMG_0119

Na een stukje Leerdam-Centrum komen we aan de Linge, steken de rivier over en gaan richting Asperen. Het is koud en ik heb mijn handschoenen aan en de muts op. Witte rijp op de velden en rietkragen langs de rivier toveren een sprookjeslandschap tevoorschijn. Eerst Asperen, een klein stadje achter de dijk langs de Linge. Een erg grote kerk domineert het centrum. We verlaten Asperen en lopen naar het fort. Een herinnering aan de vele oorlogen die er in de Betuwe uitgevochten zijn.

IMG_0122
IMG_0123

Na Asperen komt Acquoy. Een kerk die verwant is aan de toren van Pisa. Op het kerkhofje onder de toren ligt het graf van Cornelia Pisa. Toeval?

IMG_0125
IMG_0127

Na Acquoy komt Rhenoy en daarna Rumpt. We blijven in het zicht van de Linge. Een Lingedijk met mooie boerderijen. Het kon veel slechter.

IMG_0129


We beginnen zin in koffie te krijgen en die vinden we bij een cafetaria in Beesd. We raken in gesprek met de uitbaters. Ze wonen in Etten-Leur en hebben een caf
étaria gehad in Sprundel. De wereld is klein. Op een stoepje eten we ons brood op en kunnen weer verder.

IMG_0130IMG_0133
IMG_0134

Eerst onder de A2 door en dan over de Appeldijk langs Mari
ënwaerdt. Een heel mooi landschap met natuurlijk een molen. Langs een stoomgemaal verder naar Tricht en dan naar de auto. Een uur later zet ik Liza af in Sprundel en dan naar huis om daarna uit te gaan eten.