Floris V pad: dwars door Holland en de Middeleeuwen

Bergen op Zoom, 18-5-2012


Om 8 uur ’s morgens ben ik bij Jan en na een kop thee vertrekken we naar Stayokay Bergen Dat is de start van etappe 1 van het Floris V pad. We gaan gelijk het bos in en Bergen op Zoom zien we pas als het ruim achter ons ligt. De nieuwe A4 zorgt voor wat omleidingen en wat extra hekjes en zoekmomenten. Na puzzelen lossen de problemen zich altijd wel op. Via het Halsters laag komen we bij een boerderijcamping. Daar krijgen we koffie en een heerlijke stoel om te lunchen.

Na de lunch gaan we langs de Dassenplassen door Oudland naar Welberg. Langs Stella Maris naar Steenbergen. Bij een restaurant neemt Jan een boerenomelet en ik een appeltaart. Verder langs de haven van Steenbergen. De weg naar het fort is geblokkeerd en via de Schansdijk gaan we naar De Heen. Collega Jack is niet thuis. De terugreis gaat niet soepel. Eerst een tijd wachten en dan een lift naar Steenbergen. Coby is niet te bereiken en met de bus naar BoZ NS. Daar pikt Coby ons op. Ik word afgezet bij de start en dan weer naar huis. Ik had last van mijn lies.
P1010187P1010190P1010193P1010194


De Heen, 24-8-2012
Om 7.30u vertrekken we op Moeskes 1met 2 auto's. Eerst rijden we met twee auto's naar Willemstad en met een auto naar De Heen. Daar begint onze wandeling.
Na een heel eind door de polder komen we bij een jachthaven en een sluis. Na wat foto's en een rust gaan we verder naar Dinteloord. Daar drinken we een koffie. We steken de Dintel over en gaan de polder weer in. Via fort Oranje komen we bij Fort De Hel. Hier ben ik
geweest met het kernteam van Z&W. Na een witbier gaan we tussen uien en selderij door naar Willemstad. We nemen de auto uit Helwijk mee en parkeren vlakbij het ravelijn. We lopen ze af en voltooien het traject van vandaag.
Na een vissoep en een glas wijn halen we de auto in De Heen weer op en gaan weer naar huis.
Tegen 17.30u ben ik weer thuis.

DSCN0180DSCN0182DSCN0184DSCN0187DSCN0192DSCN0194


Willemstad, 4-1-2013
Het werd weer eens tijd om een etappe te wandelen van het FlorisV pad. Omdat het OV niet zo denderend is, besluiten Jan en ik van Numansdorp naar Dordrecht te wandelen. Het stuk van Willemstad naar Numansdorp doen we later. Coby zet ons om half negen af in Numansdorp. We vinden gelijk een rood-wit plaatje en gaan op pad. Het motregent en het is fris. Verre van aangenaam.  Na een klein uur komen we tot ontdekking, dat we naar Willemstad aan het wandelen zijn. Het is nat op het pad. En glad. Regelmatig glijden we uit en moeten we een grote omweg maken, omdat de pad onder water staat. We besluiten om door te wandelen naar Willemstad. Na een stop bij de Volkeraksluizen, komen we aan in Willemstad. Met het OV gaan we via Gastel naar het station in Roosendaal en dan met de trein naar huis. Ondanks de korte route kijken we met plezier terug op deze dag.

P1020002P1020007P1020008P1020014